Jocul lui Trump devine evident: AP se frige cu cadouri otrăvite. Casa Albă râde în hohote

Deşi nu este evident, noua administraţie, împreună cu directori ai Serviciilor SUA, implementează o altă promisiune făcută în campania electorală de Donald Trump: "asanarea mlaştinii". Aparent se începe cu serviciile de informaţii.
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)
Adrian Sturdza
18.02.2017

Oricât de incredibil ar părea, AP a publicat o ştire conform căreia administraţia Trump ia în considerare mobilizarea a până la 100.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale pentru a aresta imigranţii ilegali.

Dovezile obţinute de AP ar fi un memoriu secret, de 11 pagini, scurs de Casa Albă.

Administraţia americană, prin Sean Spicer, a râs cu poftă după ce ştirea publicată de AP a împânzit redacţiile, vineri, atrăgând atenţia că este “complet falsă”.

AP intră până la urechi

AP a declarat că “o militarizare fără precedent a gestionării imigraţiei” va afecta diverse locaţii, până în nordul SUA, în Portland şi Oregon, sau în estul său îndepărtat, în New Orleans sau Louisiana, conform documentului de 11 pagini, aparent scris de John Kelly, secretar al Departamentului pentru Securitate Internă.

Propunerea ar fi inclus patru state ce au graniţă cu Mexicul – Arizona, California, New Mexico şi Texas – precum şi alte şapte state învecinate precum Arkansas, Colorado, Louisiana, Nevada, Oklahoma, Oregon şi Utah. Guvernatorii din cele 11 state au de ales dacă vor permite ca trupele lor să participe în operaţiunea de arestare a imigranţilor.

Dar Casa Albă a răspuns la această ştire cu un singur cuvânt: “FALS”, conform Reuters.

O gură de bariu

Donald Trump: “Ştirile sunt false. Scurgerile sunt reale”

Surse la vârf în cadrul comunităţii serviciilor din SUA punctează că, în ultima perioadă, Casa Albă furnizează în mod voit ştiri false către serviciile de informaţii ce înconjoară Administraţia, pentru a identifica cârtitele care scurg informaţii către presă.

Administraţia actuală nu este singura care are de a face cu o asemenea problemă. Corupţia din cadrul serviciilor de informaţii americane a ajuns însă atât de răspândită, încât conducerea agenţiilor de informaţii a găsit de cuviinţă ca, împreună cu Casa Albă, să organizeze operaţiunea cu prilejul învestirii lui Donald Trump. Unele afirmaţii publice făcute de James Clapper înainte de demisia sa sunt relevante în acest sens.

Cazul AP de vineri este ultimul - şi cel mai evident - de scurgeri otrăvite care au împânzit presa americană în ultimele luni.

Pedepsele pentru agenţii care scurg informaţii secrete sunt extrem de severe - la fel ca şi cele pentru cei care le publică.

Pe 16 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă şocante, condamnată pe larg de presa neo liberală, Donald Trump a avertizat că “ştirile sunt false, dar scurgerile sunt reale” şi că agenţii care transmit informaţii secrete vor fi pedepsiţi sever.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor