Scandal la Lunguleţu. Apele Române au acuzat fermierii că fură apă. Ministrul Agriculturii a mers acolo. Gavrilă: Au luat în râs programul domnului Georgescu "Apă, Hrană, Energie"

Scandal la Lunguletu (Captura video)
Loredana Diacu
17.07.2025

În dimineaţă zilei de 16 iulie, localitatea Lunguleţu din judeţul Dâmboviţa a devenit scena unui protest spontan. Zeci de fermieri s-au strâns în faţa primăriei acuzând abuzuri din partea autorităţilor, ei acuzând că unul dintre localnici ar fi fost încătuşat de poliţie la solicitarea reprezentanţilor Apelor Române pentru că ar fi irigat cu apă din râul Dâmboviţa.

„Un abuz incredibil a avut loc în Lunguleţu! Un om al locului, care îşi uda varza din Dâmboviţa, a fost luat cu maşina poliţiei la directiva Apelor Române! Nu putem tolera aşa ceva!”, a fost mesajul postat pe contul „Bazinul legumicol al comunei Lunguleţu”.

Fermierii acuzau că li se restricţionează accesul la apă, pe care o consideră un bun comun:

„Apa care ne-a hrănit strămoşii e un bun comun, nu al statului!”

Acuzaţiile Apelor Române

De partea sa, Administraţia Naţională „Apele Române” a lansat acuzaţii grave la adresa legumicultorilor din Lunguleţu, susţinând că aceştia sustrag ilegal apă din râul Dâmboviţa, fapt care pune în pericol alimentarea cu apă a bucureştenilor prin operatorul Apa Nova.

„Avem o acţiune de control vizavi de furtul acesta de apă al oamenilor care iau direct din râul Dâmboviţa. La noi, singurul beneficiar de pe Dâmboviţa este Apa Nova. Am constatat că debitul pe care noi îl dăm la Apa Nova dispare şi trebuie să îl suplimentăm. În zonă, am găsit multe motopompe care alimentau ilegal din râu”, afirmă Bogdan Gorunescu, director tehnic ABA Argeş-Vedea.

Acţiunile de control ale reprezentanţilor Apelor Române au fost împiedicate de localnici, conflictul escaladând până la intervenţia Jandarmeriei.

Reacţia fermierilor

Fermierii au privit intervenţia autorităţilor drept o nedreptate şi atac la dreptul lor tradiţional de a folosi apa:

„Apa nu e proprietatea nimănui, ci a noastră, a tuturor! Să le arătăm că rădăcinile noastre sunt adânci şi că vocea unită a poporului nu poate fi îngenuncheată!”

Au existat multiple conflicte verbale, strigăte de revoltă şi critici privind lipsa de sprijin pentru realizarea de puţuri, dar şi nemulţumiri faţă de eventualele taxe pentru folosirea apei.

Ministrul Agriculturii s-a dus la faţa locului

Venit la faţa locului, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat personal cu fermierii şi a anunţat că suma pentru irigaţii va fi subvenţionată:

„Se poate iriga la Lunguleţu, s-a discutat cu Apele Române, cu toată lumea, până pe 31 decembrie (...). Într-o lună de zile se va face o modificare legislativă. Ministerul Agriculturii va plăti 2 lei/mia de metri cubi, dumneavoastră nu plătiţi nimic.”

De asemenea, ministrul a subliniat posibilitatea compensării a 50% din costurile cu energia şi combustibilul pentru legumicultori, condiţionat de existenţa unui contract de irigaţii.

Rezolvarea situaţiei

La scurt timp după protest, Apele Române au anunţat public că situaţia a fost deblocată:

„Situaţia generată de captările de apă de pe râul Dâmboviţa a fost soluţionată (...). Fermierii vor putea continua să utilizeze apa din Dâmboviţa pentru irigaţii, cu condiţia semnării unui contract legal cu Apele Române, conform legislaţiei în vigoare. Există suficientă apă atât pentru irigaţii, cât şi pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei”, declară Sorin Lucaci, director general ANAR.

Acesta a precizat că, până la 15 septembrie, se va centraliza lista fermierilor interesaţi, urmând a fi semnat un contract-cadru cu condiţii clare şi tarife accesibile.

Şoşoacă şi Anamaria Gavrilă exploatează scandalul

Scandalul a fost rapid preluat şi intensificat în discursurile liderilor partidelor suveraniste, precum Diana Şoşoacă (SOS România) şi Anamaria Gavrilă (POT):

Preşedinta S.O.S. România a îndemnat bucureştenii să-şi ia maşinile şi să meargă la Lunguleţu pentru a se alătura fermierilor şi a cere socoteală autorităţilor. Totodată, ea i-a îndemnat pe bucureşteni să meargă peste cei de la sediul Apa Nova. Îndemnul la revoluţie a fost clar şi răspicat.

"Ceea ce s-a întâmplat la Lunguleţu este un atac la securitatea naţională, este atac la viaţa oamenilor, iar oamenii de acolo sunt în legitimă apărare. De aceea, o să vă rog frumos să luaţi atitudine, bucureştenii, cei care sunteţi aproape de Lunguleţu, ieşiţi, luaţi-vă maşinile şi duceţi-vă peste ei. Apa Nova, haideţi să vedem unde are sediu Apa Nova şi mergem peste ei!"

"Dacă vor să refacem răscoala de la 1907 în 2025, o vom face, pentru că e dreptul meu la legitimă apărare!", a afirmat europarlamentara Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Aceştia au acuzat autorităţile că protejează interesele unei corporaţii străine (Apa Nova/Veolia) în detrimentul fermierilor autohtoni şi au cerut anularea amenzilor, demisii şi un plan naţional pentru accesul la apă al micilor producători.

Gavrilă a valorificat şi ea ocazia.

“Apa noastră nu e a francezilor!

Au declanşat războiul cu ţăranul român! Ce se întâmplă zilele acestea la Lunguleţu este o ruşine naţională şi o crimă împotriva agriculturii româneşti!

Au luat în râs programul domnului Călin Georgescu, 'Apă, Hrană, Energie', dar adevărul are modul său propriu de a ieşi la iveală.
Un ţăran care udă varza cu apă din Dâmboviţa este ridicat de poliţie. Fermierilor li se interzice accesul la puţurile lor, la fântâni şi la apele de suprafaţă.

În ce lume trăim?! În timp ce România este sufocată de importuri, iar piaţa e invadată de produse de mâna a zecea din alte ţări, Statul Român îşi calcă în picioare propriii producători. Aceşti oameni hrănesc ţara! În loc să-i susţinem, noi îi fugărim cu poliţia, le dăm amenzi şi le confiscăm motopompele.

Este cea mai brutală demonstraţie de DISPREŢ faţă de muncă, de glie, de tradiţie şi de demnitatea ţăranului român! Ştiţi de ce? Pentru că în spatele acestei mascarade e o corporaţie străină care dictează Guvernului ce să facă: ApaNova, furnizorul de apă din Bucureşti, este deţinut în proporţie covârşitoare de grupul francez VEOLIA, o companie care face profituri grase din resursele României, iar acum li se pare că fermierii din Lunguleţu 'fură apă' dacă îşi udă culturile din Dâmboviţa.

Pe cine protejează autorităţile române, ţăranul român sau interesele unei multinaţionale franceze?!

Aţi ajuns să daţi cu bastoanele în agricultori ca să asiguraţi debitul de apă pentru profiturile unei corporaţii din Paris? Nu uitaţi, domnilor din Guvern: fără aceşti oameni nu veţi avea nici roşii în piaţa, nici varză în farfurie, nici stabilitate economică!

Cerem public:* anularea imediată a amenzilor aplicate fermierilor de la Lunguleţu;* demisia conducerii Apelor Române şi anchetă urgenţă pentru abuz în serviciu;* elaborarea unui plan naţional de acces garantat la apă pentru micii producători! Nu vom lăsa ca România să fie transformată într-un deşert agricol la ordinul birocraţilor care n-au ţinut sapa în mână niciodată şi nici al acţionarilor Veoliei!

Lunguleţu nu e singur. Ţara întreagă e cu voi!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor