"Dacă se întâmplă chestiunea asta, o să avem AUR-ul la 70–80%" - Urmează una dintre "marile bătălii" ale lui Bolojan cu "armata PSD"

Fostul secretar de stat Iulian Fota a avertizat, într-o emisiune B1 TV la care a participat alături de primarul PSD al Buzărului, Constantin Toma, că următorul pachet de reforme anunţat de premierul Ilie Bolojan va lovi direct în clientela de partid a PSD, în zona sa de interese majore, şi va fi una dintre marile bătălii ale liderului liberal.
Jurnalistă: Există o clientelă politică, cocoţată prin consilii de administraţie, există partide care de-a lungul timpului au creat un cadru legislativ care le permite să încaseze indemnizaţii uriaşe, sume enorme. Legile nu le-a făcut, nu ştiu, un duşman al ţării, le-au făcut partidele însele. Membrii Consiliului de Administraţie încasează în continuare indemnizaţii între 5.000 şi 10.000 de euro, iar domnul Grindeanu, care până mai ieri a fost ministru al Transporturilor, spune că este în război cu acele carteluri ale bugetarilor de lux. E multă ipocrizie aici.
Constantin Toma (primarul PSD al Buzăului, care a întors armele contra echipei Grindeanu): Ipocrizie maximă. Domnul Iulian Fota are dreptate 100%, pentru că leadership-ul politic, în anii ăştia din urmă, a creat caste, a creat, dacă vreţi, un fel de mafii. Dar mafiile lucrează ilegal, ăştia-s mafii legale. Deci ai pus tot felul de oameni, nu pe meritocraţie, au fost avansaţi tot felul de indivizi care, cum să spun, niciodată în viaţa lor profesională n-au fost remarcaţi de nimeni, n-au realizat nimic şi s-au trezit şefi de companii, membri în consilii de administraţie.
Încă o dată dau exemplul ăsta, că s-a întâmplat cu Salina Praid. Deci băiatul ăsta, preşedintele Consiliului de Administraţie, care ia şi el o avere, a fost agent de pază la Schela Berca, preşedintele PSD Comuna Berca. Iar tipul care-i director general am înţeles că a fost agent de vânzări la PECO, la Galaţi. Tot PSD-ul.
Iulian Fota: Ştiţi cine mai făcea chestia asta – selecţie negativă, riguroasă, ca la carte? Că asta e venită de la Moscova, din URSS. Comuniştii, în anii ’50, aşa s-a instalat comunismul în România, cu indivizi de felul ăsta, luaţi de pe marginea societăţii şi puşi deasupra, unii fără facultate.
Jurnalistă: Întrebarea este, domnule Fota, cu cine să ne luptăm?
Iulian Fota: Cu cei care sunt mufaţi la beneficiile majore ale economiei de rentă, inclusiv domnul ăsta de la Romsilva, care îşi permite o chestie care e legală, dar este total imorală – să dea statul în judecată după ce a fost angajat cu salariu, el fiind şi pensionat de la aceeaşi instituţie. Deci vă daţi seama ce ghem este acolo.
Acum vreau să spun un lucru apropo şi de domnul Grindeanu. Trebuie să înţelegem un lucru. Faza 1 a fost uşoară pentru PSD pentru că statul ia pielea de pe noi, cetăţenii. Şi cum să o spun... Dacă într-adevăr puteau fi ocoliţi veteranii, de exemplu, trebuia să fie ocoliţi. Dacă a fost un pachet larg şi n-ai avut încotro, e una, dar dacă ar fi putut fi scoşi veteranii în această chestie... Ideea de veterani e sfântă şi acolo a fost o indolenţă la nivelul guvernului. Deci, repet, dacă n-aveai cum, că asta e legea şi trebuie să fie aceeaşi pentru toţi, e ok. Dar dacă ei puteau fi scoşi din discuţia asta, şi probabil că puteau fi scoşi, asta a rămas ca o eroare de etapă, dar sper să fie remediată.
Revenind, pachetul 2 e cu totul altceva. Pachetul 2 atacă zona de interese majore pentru PSD. Grindeanu aici se zbate şi pentru el, pentru că vrea şefia PSD-ului, dar se zbate pentru clientela PSD-ului. Deci aici o să fie una din marile bătălii. Şi aici vedem dacă, într-adevăr, PSD-ul vrea sau nu la guvernare. Cum tot aici o să vedem, şi guvernul, şi mai ales premierul Bolojan, cât de hotărât este. Că, repet, la primul pachet au luat pielea de pe noi, ne-au luat nouă nişte bani. Ok, asta e contribuţia noastră la salvarea ţării.
În 2010, de exemplu, nu s-a putut face pasul ăsta. Tot aşa, bugetarii sunt ăia care au pierdut 25% din salarii şi clientela veselă din companiile de stat şi mai departe nu a contribuit cu nimic la salvarea ţării la momentul ăla. Dacă şi a doua oară se întâmplă chestiunea asta, o să avem AUR-ul la 70–80%. Deci, asta este una din marile bătălii.
Banii PSD-ului, ăia din care şi-au făcut vile şi umblă cu maşini scumpe, Mercedes-urile de 100 de mii de euro pe care le vedeţi, din zona asta vin, care va fi lovită de pachetul 2. Pachetul 2 şi pachetul 3 atacă puternic clientela PSD-ului.
Jurnalist: Domnule Toma, de aia este domnul Grindeanu supărat? Că se va ajunge într-un punct nevralgic?
Constantin Toma: Clientela este a celor două partide, care de mulţi ani au fost la putere, sunt o mulţime de PNL-işti, o mulţime de PSD-işti. Probabil dacă îi numeri pe toţi aşa, de la toate consiliile astea de administraţie şi toate funcţiile de director general peste tot, o să vedeţi că sunt cam jumătate–jumătate. Şi, până la urmă, mai sunt şi colegii de la UDMR, pentru că ei au fost tot timpul la putere, indiferent cine a câştigat.