Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse va aborda la Tiraspol stadiul pregătirilor pentru runda de negocieri în formatul "5+2"
alte articole
Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin va aborda, vineri, la Tiraspol, stadiul pregătirilor pentru următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2", care este planificată pentru 16-17 iulie la Viena. În ajun, Karasin a discutat despre aceasta cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, cu care s-a întâlnit la Chişinău, scrie ”Infotag”.
Potrivit informaţiilor oferite de Biroul pentru Reintegrare, în cadrul întrevederii, "interlocutorii au făcut o evaluare a rezultatelor atinse în cadrul dialogului Chişinău-Tiraspol şi au discutat despre priorităţile formatului de negocieri "5+2". "Eugen Carpov a menţionat necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor din coşul convenţional trei, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării conflictului transnistrean", se menţionează în comunicat.
Totuşi, în comunicatul emis de Biroul pentru Reintegrare nu se specifică reacţia lui Karasin la propunerea Chişinăului de a pune în discuţie subiectele din "coşul convenţional trei", care se referă la statutul politic al regiunii transnistrene şi la problemele legate de securitate. Anterior, Rusia şi Transnistria s-a pronunţat categoric împotriva abordării acestor chestiuni, insistând pe discutarea problemelor social-economice ce deranjează, în primul rând Transnistria.
În comunicat se menţionează că "oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la poziţiile actorilor implicaţi în procesul de reglementare". "A fost subliniată necesitatea promovării unei poziţii constructive şi coordonate din partea mediatorilor şi observatorilor. La fel, a fost accentuată importanţa promovării consecvente a măsurilor de consolidare a încrederii pe cele două maluri ale Nistrului cu participarea activă a tuturor celor implicaţi.
Cu referire la interacţiunea pe plan economic dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi rezolvarea mai multor probleme cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, viceprim-ministrul Eugen Carpov a reiterat necesitatea creării unei platforme de conlucrare, bazate pe constituirea unui spaţiu economic unic", se spune în document. "În abordarea oricăror subiecte, Chişinăul porneşte de la principiile constituţionale şi angajamentele internaţionale la care a subsemnat", a declarat Eugen Carpov.
Un alt subiect de îngrijorare la care s-a referit viceprim-ministrul Republicii Moldova îl constituie situaţia din Zona de Securitate. El a trecut în revistă "ultimele acţiuni unilaterale şi necoordonate ale structurilor transnistrene". Cei doi oficiali au discutat şi despre recenta iniţiativă a autorităţilor de la Chişinău privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi asigurarea evidenţei cetăţenilor străini care sosesc în ţară prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene.
"Mecanismul în cauză va simplifica la maxim procedurile de înregistrare pentru cetăţenii străini ce intră în ţară prin acest segment şi nu va genera obstacole în calea liberei circulaţii a persoanelor care locuiesc în regiunea transnistreană", a menţionat viceprim-ministrul Eugen Carpov.
În comunicat nu se menţionează care a fost opinia viceministrului rus de Externe pe marginea acestei chestiuni. Acum două săptămâni, Grigori Karasin l-a invitat la Minister pe ambasadorul RM la Moscova, Andrei Galbur pentru a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu iniţiativa autorităţilor moldoveneşti de a instala posturi migraţionale pe Nistru.
În cadrul întrevederii cu Eugen Carpov, viceministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin şi-a exprimat speranţa că următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2" "va contribui pozitiv la procesul de reglementare şi la îmbunătăţirea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol". "În acest context, diplomatul rus a reconfirmat faptul că poziţia Federaţiei Ruse rămâne neschimbată, accentuând că soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să se facă în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană", se spune în comunicat.
De asemenea, Grigori Karasin a avut o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului RM, Igor Corman. Potrivit serviciului de presă al Legislativului, "cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii referitoare la evoluţia relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă". "Interlocutorii au menţionat importanţa dezvoltării în continuare a unui dialog constructiv între cele două state şi oportunitatea consolidării relaţiilor bilaterale de cooperare la nivel interparlamentar", se arată în comunicat.