Adunarea Parlamentară OSCE invită participanţii la procesul de negocieri în formatul "5+2" să "coopereze şi să-şi intensifice eforturile în avansarea negocierilor"
alte articole
Adunarea Parlamentară OSCE încurajează toate forţele politice de pe ambele maluri ale râului Nistru să contribuie în mod constructiv la soluţionarea conflictului transnistrean şi invită toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul "5+2" să "coopereze şi să-şi intensifice eforturile în avansarea negocierilor". Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, despre aceasta se spune în Rezoluţia privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean, aprobată în cadrul reuniunii anuale de la Istanbul, pe data de 3 iulie.
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova a fost formată din deputaţii Simion Furdui, Stella Jantuan şi Vasilii Şova, scrie ”Infotag”. Adunarea Parlamentară OSCE şi-a exprimat îngrijorarea "în legătură cu incidentele recente din Zona de Securitate şi a îndemnat părţile să contribuie la consolidarea încrederii şi securităţii şi să se abţină de la măsuri unilaterale care ar putea duce la deteriorarea situaţiei de securitate din regiune".
"Existenţa unui conflict nesoluţionat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o ameninţare serioasă la adresa securităţii şi stabilităţii în Europa şi în zona OSCE, iar o soluţie paşnică şi durabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri în formatul "5+2", consideră autorii documentului.
Potrivit documentului, "scopul principal în soluţionarea conflictului transnistrean este identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, consolidarea şi asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale, recunoscute internaţional".
"Consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru, asigurarea unei creşteri social-economice durabile în regiune, precum şi dezvoltarea în continuare a instituţiilor societăţii civile şi protejarea statului de drept, drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional constituie componentele cheie pentru soluţionarea conflictului", se arată în textul rezoluţiei.
Amintim că pe 21 iunie curent şi Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean.