Vice-cancelarul german: “Destrămarea Uniunii Europene nu mai este un lucru de neconceput”

Cu câteva luni înaintea alegerilor pentru funcţia de cancelar al Germaniei, vice-cancelarul şi ministrul Economiei Sigmar Gabriel a recunoscut că o potenţială destrămare a Uniunii Europene nu mai este de neconceput.
Vice cancelarul şi ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel. (Tobias Schwarz/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2017

A existat un moment în care chiar şi cel mai mic indiciu referitor la prăbuşirea zonei euro era considerat a fi un subiect interzis în Europa. Cine poate uita răspunsul lui Mario Draghi la o întrebare a cititorilor website-ului Zero Hedge, care au întrebat dacă există un “plan în cazul în care o naţiune este forţată să se retragă din zona euro”. La acea vreme, Draghi a răspuns: “Dacă zona euro se prăbuşeşte şi dacă o ţară părăseşte zona euro, nu este o chestiune uşoară. Este un lucru foarte important. Este un proiect în Uniunea Europeană. Din acest motiv vă este greu să întrebaţi oameni ca mine ‘Ce s-ar întâmpla dacă’. Nu există niciun Plan B”.

Pe scurt: pentru a demonstra cât de strânsă era Europa, chiar şi simpla posibilitate a unei separări era de neconceput – de aici, şi replica: “Nu există niciun Plan B”.

Trei ani mai târziu, când lucrurile în Europa s-au schimbat dramatic în rău, aşa cum au avertizat mulţi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat, fiind citat de Reuters, că “o prăbuşire a Zonei Euro nu mai este de neconceput”.

Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, Gabriel a declarat că “insistenţa Germaniei în ceea ce priveşte austeritatea în zona euro a divizat Europa mai mult ca niciodată şi o destrămare a Uniunii Europene nu mai este de neconceput”. Gabriel, al cărui Partid Social Democrat (SPD) este partener al conservatorilor cancelarului Angela Merkel în coaliţia de guvernare, a declarat că eforturile deosebite ale unor ţări precum Franţa şi Italia de a-şi reduce deficitele fiscale au fost însoţite de riscuri politice.

În încercarea de a politiza încă o dată subiectul sensibil [pentru germani] al cheltuielilor excesive sau al datoriilor, Gabriel a susţinut: “La un moment dat l-am întrebat pe cancelar, ce anume ar fi mai costisitor pentru Germania: ca Franţei să i se permită să aibă un deficit cu o jumătate de procent mai mare, sau ca Marine Le Pen să devină preşedinte?”, făcând referire la lidera Frontului Naţional francez de extremă dreapta.

“Până în prezent, ea încă nu a dat un răspuns”, a adăugat Gabriel, al cărui partid SPD se focusează mai mult pe investiţii, în timp ce conservatorii lui Merkel pun mai mult accentul pe disciplina fiscală ca fundaţie a prosperităţii economice.

Devierea ideologică va duce la o confruntare politică în nouă luni: se estimează că SPD îl va desemna pe Gabriel, preşedintele lor veteran care este de asemenea ministru al Economiei, să concureze împotriva Angelei Merkel la funcţia de cancelar în cadrul alegerilor federale din septembrie 2017, conform Reuters.

Pe de altă parte, însuşi Gabriel recunoaşte că o platformă de campanie bazată pe cheltuielile excesive s-ar putea să nu fie cel mai inteligent lucru în Germania. Întrebat dacă consideră cu adevărat că ar putea câştiga mai multe voturi prin transferarea mai multor bani germani altor ţări UE, acesta a declarat: “Ştiu că această discuţie este extrem de nepopulară”.

“Dar, de asemenea, cunosc care este starea Uniunii Europene. Nu mai este de neconceput ca [UE] să se destrame”, a declarat Gabriel în interviu, care a fost publicat sâmbătă. “Dacă s-ar întâmpla acest lucru, copiii şi nepoţii noştri ne vor blestema”, a adăugat el. “Deoarece Germania este cel mai mare beneficiar al comunităţii europene – economic şi politic”.

Ultimul său comentariu ridică o altă întrebare: de ce alte state UE, în special Grecia care a trecut prin 7 ani de criză economică doar pentru a rămâne în zona euro, cer cu vehemenţă să rămână într-o “comunitate” în care cel mai mare beneficiar este Germania, după cum recunoaşte acum şi vice-cancelarul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor