Vestul trebuie sa-si accepte partea pentru coruptia afgana, sustine un ministru
Kabul - Tarile vestice trebuie sa impartaseasca blamarea coruptiei din Afganistan si trebuie de asemenea sa acorde mai mult credit guvernului presedintelui Hamid Karzai pentru recentele progrese in lupta, a declarat ministrul de finante al tarii.
Acuzatia de fraudare a alegerilor a stricat reputatia lui Karzai in randul tarilor care finanteaza si apara guvernul sau, facand ca legaturile sale cu vestul sa intre in umbra dupa 8 ani sub conducerea sa.
Karzai va fi investit in functie pe 19 noiembrie, in timp ce presedintele american Barack Obama face ultimii pasi pentru a decide daca sa trimita inca zeci de mii de trupe pentru a intari cele aproape 110 000 de trupe internationale.
Ministrul de finante, Hazrat Omar Zakhilwal are cunostiinta de coruptia afgana, dar a declarat ca liderii din vest au fost condusi de politici pentru a adopta o postura dura in ultimele luni, afectand un record al progresului aratat anul acesta.
"Nu conteaza ce face presedintele, nu conteaza ce fac ministrii in legatura cu coruptia, ei vor continua sa spuna "ei bine, guvernul este corupt, ministrii sunt corupti", a declarat Zakhilwal pentru Reuters.
"Ceea ce ni se transmite chiar acum este ca nu conteaza ce facem impotriva coruptiei, ea niciodata nu va fi acceptata. Va continua sa fie parte a declaratiei politice", a declarat el."Si merele bune si cele stricate sunt aruncate in acelasi loc".
Zakhilwal a citat propriul minister, despre care a afirmat ca a crescut veniturile guvernului cu 60% in acest an prin inlaturarea evaziunilor si a fraudelor vamale.
"Asta inseamna scaderea coruptiei. Afisarea cazurilor mari. Oameni inlaturati, acuzati. Acesta este un suces. Dar din declaratii reiese ca parca lucrurile s-ar fi inrautatit; dar contrariul este adevarat: lucrurile s-au imbunatatit", a adugat el.
Marele test
Urmatorul mare test al lui Karzai va fi numirea unui nou cabinet luna aceasta, cu insistentele oficialilor vestici ca ministerele cheie sa fie acordate tehnocratilor si sa fie tinute departe de mainile fostilor sefii de gherila carea au strans voturi pentru Karzai.
Zakhilwal, un economist care a studiat in vest si este in grupul de tehnocrati admirati de diplomati este asteptat sa-si mentina postul, a declarat ca noua linie guvernamentala va contine probabil chipuri cunoscute, dar cu toate acestea va exista o imbunatatire.
"Concentrarea este pe portofoliu, nu pe numarul ministrilor care vor fi inlocuiti. Avem 24-25 de ministri. Printre ei exista sase sau sapte care se ocupa inproportie de 80 sau 90% cu dezvoltarea si serviciile.", a declarat el.
"Daca 80% din servicii si dezvoltare primesc ministri competenti, va fi o uriasa schimbare".
Extinzand o idee exprimata de Karzai intr-un interviu televizat saptamana trecuta, Zakhilwal a declarat ca donatorii vestici au fost indreptatiti sa acuze de coruptie din cauza organizarii deficitare a miliardelor de dolari pentru ajutoare.
"Ceea ce le transmitem donatorilor este sa nu facem un slogan politic din coruptie. Stim ca ea exista si stim cauzele. Unele cazuri sunt in guvern si unele sunt in afara", a declarat el.
Doar 20% din ajutoare au fost utilizate de catre guvernul afgan iar restul chiarn de cei care i-au donat, a declarat el, adaugand ca impartirea guvernului a fost facuta corespunzator.
"Vina este pusa acum pe guvernul afgan, de parca 100% din ajutoare au fost impartite de catre guvern si guvernul nu a reusit asta. Ajutoarele nu au fost manuite gresit de catre guvern. Ele au fost gresit organizate de catre donatori",a declarat Zakhilwal.
Mai mult decat orice, a fost, frauda electorala din 20 august care a intors tarile din vest impotriva lui Karzai.
Karzai a fost declarat castigator luna aceasta, dar doar dupa ce o proba sustinuta de ONU a descoperit ca aproape o treime din voturile pentru el au fost ilegale. Acest fapt i-a impins procentul sub 50%, ceea ce a determinat inca o runda de alegeri pentru ca oponentul sau nu a fost dat la o parte.
Zakhilwal isi mentine opinia conform careia Karzai a castigat de fapt in prima runda, dar a fost de acord sa accepte frauda doar pentru ca disputa i-ar fi facut mai mult rau.