Veşti bune pentru românii din Germania: Noua Lege a cetăţeniei intră în vigoare pe 27 iunie

Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
18.06.2024

Noua lege privind cetăţenia germană, aşteptată de mult timp, va intra în vigoare pe 27 iunie 2024, fiind semnată de preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier şi anunţată în Monitorul Federal pe 27 martie 2024.

Potrivit noilor reglementări, străinii vor putea solicita naturalizarea după cinci ani de rezidenţă în Germania în loc de opt, fără a fi nevoie să se renunţe la paşaportul actual, o veste bună pentru românii care sunt interesaţi să obţină un paşaport german, relatează Ziarulromanesc.de.

Pentru persoanele deosebit de bine integrate, este posibil să solicite cetăţenia după doar trei ani de rezidenţă.

Conform site-ului citat, principalele noi reglementări sunt următoarele:

- Scurtarea perioadelor necesare pentru naturalizare la 3-5 ani.

- Posibilitatea de a avea dublă cetăţenie fără a fi nevoie să obţineţi permisiunea prealabilă pentru păstrarea cetăţeniei.

- Acordarea automată a cetăţeniei germane copiilor născuţi în Germania din părinţi străini dacă cel puţin unul dintre părinţi locuieşte legal în Germania de mai mult de 5 ani.

- Simplificarea testului pentru cetăţenia germană şi reguli mai uşoare pentru confirmarea cunoaşterii limbii germane pentru persoanele care au venit în Germania înainte de reunificarea Germaniei.

- Înăsprirea criteriilor privind resursele financiare necesare: persoanele cu venituri mici, lucrătorii contractuali, pensionarii pot întâmpina dificultăţi în îndeplinirea cerinţelor de naturalizare.

Potrivit sursei citate, cererile de cetăţenie care au fost deja depuse, dar care nu au fost încă procesate, vor putea fi procesate conform noilor reguli. Aceasta înseamnă că cererile depuse după la 26 iunie 2024 (inclusiv) pot beneficia de condiţii mai favorabile, precum perioade scurte de naturalizare sau posibilitatea obţinerii dublei cetăţenii.

Totodată, în conformitate cu secţiunea 40a din Legea privind cetăţenia (StAG), pentru toate cererile depuse până la 23 august 2023 inclusiv, versiunea anterioară a legii continuă să se aplice dacă conţine dispoziţii mai favorabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor