Analiza lui Moraru: Drumul lui Bolojan spre o reformă reală a statului. Ce atuuri are şi ce îi lipseşte

Analistul Mihai Răzvan Moraru a vorbit, într-o postare intitulată "Reformă şi tăieri într-o ţară care supravieţuieşte din risipă", despre provocările pe care premierul Ilie Bolojan trebuie să le depăşească pentru a transforma promisiunile de schimbare într-o reformă reală a statului.
"Domnul Bolojan are astăzi cel mai mare capital de încredere din toată clasa politică. Se vede determinarea şi voinţa de a începe un proces de reaşezare a statului, de a intra în dosare grele – de la pensii speciale la cheltuielile aberante ale instituţiilor. Dar nu i-aş spune, încă, reformă. Şi am să explic de ce. Are un sistem de management care a produs rezultate şi poate fi adaptat la scară naţională. Are şi o imagine publică neşantajabilă pentru că, până azi, nu i s-au găsit 'schelete în dulap'. Singurele atacuri au fost mici şi jenante", a declarat Mihai Răzvan Moraru.
În acelaşi timp, analistul a arătat ce nu are astăzi premierul Ilie Bolojan:
- Autoritate reală în faţa reţelelor de putere construite de PSD şi PNL.
- Susţinere parlamentară solidă – majoritatea actuală e fragilă şi conjuncturală.
- Experienţă politică naţională – interimatul la Cotroceni nu e suficient.
- Un PNL reformat care să-i împărtăşească viziunea.
- Un acord clar cu Nicuşor Dan, ceea ce lasă guvernarea în dezechilibru. Aşa mi s-a părut după conferinţa lui ND. Poate greşesc aici!
- O echipă guvernamentală şi de consilieri cu viziune strategică. Pare că lucrează pe "pachete", nu pe reforme. Iar asta e riscant!
Analistul a explicat că reforma reală nu înseamnă doar tăieri. Ea are câteva etape clare, iar dacă le sari, totul devine o improvizaţie:
1. Analiza.
Nu poţi reforma fără diagnostic. Ai nevoie de date solide, statistici, analize de impact, oameni conectaţi la sistem. E evident că într-un timp atât de scurt, echipa Bolojan nu are această bază de date completă.
Deciziile pripite pot distruge încrederea. Mai bine spui: "Recunoaştem problema, o analizăm şi venim cu soluţii în X luni" decât să mimezi acţiunea.
2. Obiective clare.
Nu poţi guverna pe improvizaţie. Care sunt principiile noii guvernări?
Ce vrea Guvernul Bolojan să lase în urmă? Un stat mai suplu? Mai transparent? Mai digitalizat? O economie performantă? Unde, cum, cu cine?
3. Consultarea publică.
Fără dialog cu societatea civilă, sindicate, experţi, patronate şi chiar opoziţie, nicio reformă nu va fi susţinută. Un plan făcut în 5 birouri şi neînţeles de 10 milioane de oameni nu va rezista.
4. Planul real.
Cât costă? Ce economisim? Cine implementează? Cine răspunde? Când? Ce schimbăm?
Nu cu mesaje de genul "directorii companiilor subordonate Min Economiei donează 40.000 lei". Haideţi să gândim la nivel macro!
5. Implementare & analiză de etapă.
Un plan trebuie testat în timp real. Să ai echipe diferite pentru implementare şi evaluare. Să existe transparenţă. Să recunoşti când trebuie ajustat. Altfel, realitatea bate teoria. Care sunt rezultatele şi greşelile?
6. Formarea profesională.
O reformă eşuează dacă nu pregăteşti oameni care s-o ducă mai departe. Fără formare, creezi un sistem care funcţionează doar cât eşti la putere. Apoi totul se prăbuşeşte. Şi vedem deja şi în partide (toate) că strategia de a nu forma echipe şi oameni ne-a adus lideri slabi în ultimii ani!
7. Legiferare.
Tot ce funcţionează trebuie transpus în legi, proceduri, reglementări. Altfel, orice reformă poate fi anulată de următorul premier. Rapid şi fără efort prea mare! Aici era foarte important acel acord politic încheiat şi asumat de partide la Cotroceni, cu aceste obiective. Dar el nu există azi, există doar un acord de guvernare.
"Singura forţă reală a lui Ilie Bolojan este susţinerea publică. Dar şi rezultatele care vor veni! Cea politică va fi oscilantă, oportunistă şi în cele din urmă trădătoare. Inclusiv din PNL! Dacă vrea să reuşească, trebuie să nu se oprească la punctul 4. Pentru că altfel, ceea ce se construieşte acum va fi demontat rapid de cei care îl vor evacua de la Palatul Victoria! Şi sunt mulţi care abia aşteaptă momentul potrivit!", a concluzionat Mihai Răzvan Moraru.