Vicepremier: "România risca un curs la 6 lei euro şi şomaj la 30-40% dacă nu adopta până pe 8 iulie pachetul de măsuri fiscale"

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a declarat că, în absenţa adoptării primului pachet de măsuri fiscale până la 8 iulie, România ar fi riscat o criză economică severă, comparabilă cu cea trăită de Grecia în 2010. Într-un astfel de scenariu, cursul euro ar fi putut atinge 6 lei, iar şomajul s-ar fi putut situa între 30% şi 40%, a opinat Anastasiu, citat de B1.ro, la Digi24.
Anastasiu a subliniat că anii 2025 şi 2026 vor fi cei mai dificili din punct de vedere economic, iar măsurile fiscale adoptate nu vor fi relaxate înainte de sfârşitul lui 2026. În această perioadă, nici TVA-ul nu va fi redus.
Vicepremierul a explicat că, în lipsa adoptării la timp a pachetului fiscal:
-
Comisia Europeană ar fi putut iniţia proceduri pentru suspendarea fondurilor europene destinate României;
-
Agenţiile de rating internaţionale ar fi reevaluat România ca stat nesigur pentru investiţii, ceea ce ar fi declanşat o criză economică majoră.
Potrivit estimărilor guvernamentale, impactul bugetar al primului pachet de măsuri va fi de 1,1% din PIB în 2025 şi 3,5% din PIB în 2026. O parte dintre măsuri vor intra în vigoare la 1 august 2025, iar restul, începând cu ianuarie 2026.
Justificarea măsurilor
„Nu am avut timp să începem cu cele mai dificile măsuri şi să consultăm în detaliu sindicatele şi patronatele. Pachetul 2 va corecta o parte din inechităţi, iar pachetul 3 va merge şi mai departe în această direcţie”, a declarat Anastasiu.
Analişti contactaţi de oficiali guvernamentali anticipează totuşi o creştere economică pentru România, chiar dacă sub nivelul estimat iniţial.
Pachetele viitoare de reformă vor viza, cu prioritate, debirocratizarea administraţiei şi corectarea dezechilibrelor din sistem.
Despre TVA
Vicepremierul a afirmat clar că nu va exista nicio reducere a TVA-ului până cel puţin la finalul anului 2026, întrucât obiectivul esenţial rămâne reducerea deficitului bugetar cu aproximativ 4% din PIB – echivalentul a circa 100 de miliarde de lei.
„Sigur că TVA-ul, în această perioadă, nu va scădea şi nu vom avea o relaxare”, a subliniat Anastasiu.