Fitch, despre măsurile fiscale ale Guvernului Bolojan: Riscurile de implementare nu pot fi ignorate

Fitch Ratings (Wikimedia.org)
Ana Ion
16.07.2025

Implementarea creşterilor de taxe şi a altor măsuri pentru reducerea deficitului României — cel mai mare din UE — depinde de stabilitatea noii coaliţii lărgite de guvernare şi va influenţa ratingul ţării, a declarat Fitch Ratings, marţi, citată de Reuters.

Reuters mai punctează că România a fost zguduită de instabilitate politică după alegerile prezidenţiale care au fost anulate în decembrie şi reluate în luna mai. Această perioadă de turbulenţă a generat agitaţie pe pieţele financiare, a crescut costurile de împrumut şi a prăbuşit leul.

Ciclul electoral prelungit a crescut deficitul bugetar al României la peste 9% din PIB anul trecut, aducând riscul unei retrogradări sub nivelul de investment grade. Totuşi, spre sfârşitul lunii iunie, activele financiare s-au stabilizat după ce noua coaliţie guvernamentală a anunţat o serie de majorări de taxe.

Totuşi, cele patru partide care formează guvernul condus de premierul liberal Ilie Bolojan au fost reticente în a aplica creşterile de taxe impopulare şi tăierile planificate ale cheltuielilor publice, măsuri criticate de sindicate şi angajatori, care au declanşat proteste în sectorul bugetar.

Partidele au mai convenit o rotativă la guvernare, respectiv funcţia de prim-ministru să treacă de la Bolojan la PSD înainte de alegerile parlamentare din 2028, ceea ce implică riscul unor întreruperi de politici. Cele două partide sunt deja în dezacord cu privire la impozitul pe venit.

„O consolidare fiscală semnificativă va apăsa asupra creşterii economice, iar riscurile de implementare nu pot fi ignorate”, a declarat Fitch într-un comunicat.

„Dinamicile coaliţiei şi implicaţiile pentru reglementările fiscale dincolo de anul viitor s-ar putea schimba, având în vedere că cele mai mari două partide au convenit ca Bolojan să cedeze poziţia unui nou prim-ministru din partea social-democraţilor în 2027.”

Guvernul va majora TVA, accizele, taxele pe dividende şi pe cifra de afaceri a băncilor, precum şi o serie de alte măsuri — unele începând din august, altele de la 1 ianuarie — cu un impact bugetar de 1,1% din PIB anul acesta şi 3,5% în 2026.

Fitch, care alături de S&P Global şi Moody’s evaluează a doua cea mai mare economie din Europa Centrală la cel mai jos nivel de investment grade, cu perspectivă negativă, are următoarea revizuire programată pe 15 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor