Fără animale sălbatice la circ! Proiectul de lege primeşte undă verde de la deputaţii jurişti

Deputaţii jurişti au avizat proiectul prin care Remus Cernea propune interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circuri şi, în genere, în scop de divertisment.
Animale la circ
Animale la circ (Facebook)

Îndelung aşteptată de iubitorii animalelor, legea care prevede interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circuri şi în orice alt tip de spectacol ori expoziţie a primit luni undă verde de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, relatează Hotnews.

Iniţiat în legislatura trecută de Remus Cernea, la vremea respectivă deputat independent, proiectul de act normativ prevede interzicerea folosirii în spectacole a tuturor animalelor. Inţiativa a fost însă amendată astfel încât să poată fi utilizate în continuare animale precum cai, câini, delfini şi unele specii de păsări exotice granivore, a anunţat Kuki Bărbuceanu, proiect manager la o organizaţie pentru protecţia animalelor.

La dezbaterile din comisie a luat parte şi iniţiatorul legii - cunoscut pentru implicarea sa în drepturile animalelor.

"Este un mare pas înainte. Sunt extrem de emoţionat. De la votul istoric de la Comisia pentru Agricultură de acum câteva săptămâni, iată că şi la Comisia Juridică a fost dat un vot de admitere pe raportul comun al celor două comisii, raport care va merge în plen, fiind un raport de adoptare. Aşadar, comisiile au considerat că această lege care interzice de acum înainte - în măsura în care va fi adoptată şi de către plen - utilizarea foarte multor specii de animale la circuri. Acest vot ar prezenta un mare pas înainte moral pentru societatea românească, pentru că ştiţi foarte bine că animalele la circuri suferă îngrozitor.", a declarat Remus Cernea.

Recomandăm şi: "Scoate-i ochiul, ca să-l loveşti mai bine!" - abuzuri la Circul Gartner

Proiectul urmează să fie dezbătut în Plenul Camerei Deputaţilor care este şi for decizional. Dacă proiectul de lege va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, animalele care acum sunt folosite în spectacolele de circ sau alte tipuri de spectacole vor ajunge în sanctuare sau rezervaţii. Termenul de relocare prevăzut în iniţiativa lui Cernea era de cel mult 18 luni de la adoptarea legii.

Reamintim că în timpul fostului Parlament, proiectul lui Cernea s-a izbit de cerbicia unor aleşi, actul normativ fiind respins de Senat, cu 71 de voturi ”împotrivă”, în favoarea acestuia votând 41 de senatori, iar trei s-au abţinut la vot, însă acum urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.