Obama: Schimbarea politicii americane faţă de Cuba marchează un “punct de cotitură”

Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă, în timpul Summitului Americilor, că politica sa faţă de Cuba marchează un “punct de cotitură” pentru întreaga regiune.
Liderul american Barack Obama (st) şi omologul său cubanez Raul Castro îşi strâng mâinile în Panama City. (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.04.2015

Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă, în timpul Summitului Americilor, că politica sa faţă de Cuba marchează un punct de cotitură pentru întreaga regiune, susţine RTE News.

“Această schimbare în politica americană reprezintă un punct de cotitură pentru întreaga noastră regiune. Faptul că eu şi preşedintele cubanez (Raul) Castro ne aflăm astăzi aici marchează o ocazie istorică”, a declarat el la summitul din Panama City.

Departamentul de Stat american a recomandat ca statul cubanez să fie scos de pe lista americană a terorismului, a declarat un ajutor al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american.

Preşedintele Obama este aşteptat să fie de acord cu acest lucru, deşi nu este clar dacă va anunţa mişcarea în timpul acestui summit.

Obama deja şi-a folosit autoritatea pentru a uşura unele dintre restricţiile comerciale şi pentru călătorii impuse împotriva Cubei şi urmăreşte să încurajeze dezvoltarea micilor companii cubaneze, permiţându-le să exporte produse în SUA.

Mai mult, în cadrul acestui summit, Obama este aşteptat să abordeze chestiunea reformelor politice din Cuba.

În acest sens, Obama a admis că în trecut politica Washingtonului pentru apărarea drepturilor omului pe continentul american nu a fost întotdeauna cea mai inspirată dar a menţionat că vremea intervenţiilor SUA în această zonă a trecut, conform Agerpres.

Liderul cubanez doreşte, la rândul său, ca SUA să-şi ridice embargoul comercial impus în 1960 şi să scoată Cuba de pe lista americană a statelor care sponsorizează terorismul.

Raul Castro şi-a exprimat susţinerea faţă de liderul venezuelean Nicolas Maduro, ale cărui relaţii deosebit de tensionate cu Washingtonul au determinat Casa Albă să declare Venezuela o ameninţare la adresa securităţii interne americane.

Ieri, cei doi lideri şi-au strâns mâinile, într-un gest simbolic care confirmă eforturile anunţate de cele două state în vederea refacerii relaţiilor bilaterale.

Conform unui comunicat al Casei Albe, preşedintele american şi omologul său cubanez se întâlnesc sâmbătă pentru o scurtă conversaţie pe marginea summitului – de altfel, prima întrevedere între liderii SUA şi Cubei după anul 1956.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor