Maduro acuză Spania de tentativă de lovitură de stat

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro l-a acuzat pe premierul spaniol Mariano Rajoy de tentativă de lovitură de stat în Venezuale, afirmând că liderul spaniol se numără printre cei care susţin o “conspiraţie internaţională” împotriva împovăratului stat sud-american.

Maduro a declarat marţi, în cadrul apariţiei sale săptămânale televizate, că Rajoy şi guvernul său conservator se află în spatele unui complot internaţional de răsturnare a conducerii Venezuelei.

Venezuela, pe vremuri cea mai înfloritoare economie a Americii de Sud, se zbate într-o criză economică fără precedent, cauzată de implementarea reformelor socialiste ale fostului preşedinte Hugo Chavez.

“Spania finanţează şi susţine logistic, politic şi diplomatic – folosind toată puterea guvernului spaniol – această conspiraţie şi încearcă să răstoarne guvernul democrat şi legitim al Venezuelei”, a declarat Maduro.

Liderul venezuelan l-a mai acuzat pe Rajoy de încercarea de a minimaliza “realizările” Caracasului.

Rajoy doreşte “să ascundă problemele interne ale Spaniei criticând realizările Revoluţiei Bolivariene”, a adăugat Maduro.

Ministrul venezuelan de externe Delcy Rodriguez a declarat săptămâna trecută că guvernul său desfăşoară o evaluare cuprinzătoare a relaţiilor sale cu Madridul. Rodriguez a criticat Spania pentru ceea ce el numeşte o interferenţă din partea Madridului în problemele interne ale Venezuelei, cerând guvernului spaniol să respecte suveranitatea ţării din America Latină.

Mai devreme în această lună, Maduro a avertizat Spania să nu interfereze în problemele sale interne după ce Parlamentul spaniol a adoptat o moţiune prin care cere Caracasului să îi elibereze pe liderii opoziţiei aflaţi în închisoare.

La acea vreme, Maduro l-a numit pe Rajoy drept un “rasist” şi i-a descris pe oficialii guvernului spaniol ca formând o “elită putredă de care fug şi viermii”. Aceste remarci au determinat Madridul să depună o plângere oficială la ambasadorul venezuelan din Spania.

Diverse personalităţi politice spaniole au condamnat tot mai mult Venezuela în privinţa încălcării drepturilor omului şi au luat partea deţinuţilor politici, incluzându-i aici pe liderul opoziţiei Leopoldo Lopez şi primarul din Caracas Antonio Ledezma.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.