Venezuela erupe. Criză politică de proporţii. Preşedintele comunist rupe relaţiile cu SUA

Comunismul omoară: foamea scoate lumea în stradă
Juan Guaido, la un miting al opoziţiei
Juan Guaido, la un miting al opoziţiei (Federico Parra, AFP/Getty Images)

Guvernul Venezuelei susţine că a reuşit să oprească o lovitură de stat după ce un grup de ofiţeri a furat armament şi a răpit oficiali, încercând să forţeze abdicarea preşedintelui Nicolas Maduro.

Două zeci şi cinci de ofiţeri au organizat un atac asupra unei garnizoane a Gărzilor Naţionale din capitala Caracas, aflată în apropierea Palatului prezidenţial Miraflores. Martorii au declarat că au auzit focuri de armă şi oficialii au susţinut că trupele pro-guvernamentale au opus o "opoziţie fermă".

Violenţele au stârnit revolte în zonele adiacente, populaţia civilă încercând să susţină insurgenţii.

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, s-a declarat miercuri preşedinte interimar, câştigând sprijinul Washingtonului şi mai multor ţări din America Latină.

Evoluţia survine pe fondul adâncirii crizei economice şi politice a ţării din ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută Adunarea Naţională, controlată de opoziţie, l-a declarat pe preşedintele Nicolas Maduro "uzurpator", adâncind criza politică în care Venezuela se zbate de la preluarea puterii de către actualul preşedinte..

În timpul ceremoniei de învestire de la începutul lui ianuarie Maduro a portretizat opoziţia ca "fascistă" şi "imperialistă" şi a promis construirea "socialismului de secol 21".

La scurt timp după învestire, în timpul unui miting la care au participat sute de mii de persoane din capitala Caracas, Guaido, la conducerea Adunării Naţionale, a declarat că este gata să preia funcţia de preşedinte şi să organizeze alegeri libere în cazul în care venezuelenii şi armata îl sprijină.

"Jur să preiau toate puterile preşedinţiei pentru a pune capăt uzurpării", a spus Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei

Evoluţia dramatică survine pe fondul unei hiperinflaţii galopante, a cărei rată anuală este situată în jur de 1 milion la sută, şi a unei crize umanitare de proporţii.

Începând din 2015, din Venezuela au fugit peste graniţă milioane de persoane, în căutare de hrană şi adăpost, potrivit ONU.

Potrivit analiştilor, situaţia economică precară este cauzată de politica de naţionalizare, controlul economiei şi de implementarea politicilor comuniste, program început de fostul preşedinte Hugo Chavez.

Într-o emisiune televizată transmisă din palatul prezidenţial, Maduro a acuzat opoziţia de încercare de lovitură de stat cu sprijinul Statelor Unite, despre care a spus că doresc să guverneze Venezuela de la Washington.

"Am avut destul intervenţionism, aici avem demnitate, naibii! Iată oamenii dispuşi să apere acest pământ ", a spus Maduro, flancat de liderii liderului Partidului Socialist, deşi ministrul Apărării şi ofiţeri din conducerea armatei nu au fost prezenţi.

Maduro a acordat Statelor Unite 72 de ore pentru a retrage personalul diplomatic, ameninţând cu ruperea relaţiilor diplomatice cu Washingtonul.

Curtea Supremă, controlată de forţele pro-guvernamentale, a decis că toate acţiunile întreprinse de Parlament sunt nule, iar guvernul lui Maduro îl acuză pe Guaido de lovitură de stat şi îl ameninţă cu închisoarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe