Vela: "Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident"

Marcel Vela (Epoch Times România)
Ana Ion
04.05.2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a admis că unii poliţişti au dat amenzi în mod abuziv în perioada stării de urgenţă legate de coronavirus şi a enumerat printre cauzele acestei situaţii faptul că în stradă sunt mulţi tineri absolvenţi ai Şcolii de Poliţie fără experienţă.

”Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel naţional”, a declarat Marcel Vela, la RFI.

Totodată, ministrul de Interne a ţinut să transmită că abuzurile sunt anchetate indiferent de cine le-a săvârşit.

”Unde am fost sesizaţi că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele judeţene, fie că au fost amendaţi de Poliţie sau de Jandarmerie, Poliţia de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Poliţiile Locale am sesizat primăriile de care aparţin poliţiile respective. Vă dau un exemplu: la Timişoara, Poliţia Locală a amendat un fotoreporter de la Agerpres sau la Oţelu Roşu, o vânzătoare care era la serviciu, dar căreia i s-a imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverinţă de la serviciu şi poliţistul local respectiv a greşit sau eu ştiu ce s-a întâmplat acolo. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Poliţiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliţia Naţională, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele judeţene şi de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, pentru că şi dânsul are o echipă de control acolo”, a susţinut Vela.

”Nu tolerez abuzurile. Chiar pe videoconferinţa organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine şi toţi inspectorii judeţeni, li s-a atras atenţia tuturor că amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporţional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancţiune şi avertismentele, nu direct amenzile. Aşadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi oameni, sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel naţional şi cei care au făcut abuzuri sau au greşit vor fi evaluaţi şi profesional şi disciplinar”, a mai adăugat Vela.

De asemenea, ministrul de Interne le-a recomandat celor care se consideră nedreptăţiţi să sesizeze MAI şi să conteste amenda în instanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor