Profesor de economie: Politicienii să nu mai promită majorări salariale din bani pe care nu-i avem. La anul ne vor creşte taxele

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
19.05.2024

Profesorul de economie Cristian Păun a opinat, în cadrul Ştirilor B1 TV, că anul viitor - după ce se termină alegerile şi promisiunile electorale - guvernanţii ne vor creşte iar taxele şi, pe lângă ele, va trebui în continuare să suportăm inflaţia mare.

"Atât timp cât nu rezolvăm problema deficitului, presiunea asupra inflaţiei va rămâne una foarte ridicată şi inflaţia va rămâne riscul major macroeconomic al României pentru perioada următoare. Deci dacă Guvernul vrea să se lupte cu inflaţia, în primul şi-n primul rând ar trebui să lupte cu acest deficit, nu să se ducă peste supermarketuri şi să facă o analiză, vezi Doamne!, unde e adaosul comercial şi unde nu e. Adică din acest punct de vedere ar trebui să vedem un Guvern care chiar luptă cu inflaţia, deci se luptă cu deficitul în primul şi-n primul rând.

În paralel, să creeze premisele, condiţiile ca economia locală să înflorească, să genereze mai multă ofertă, mai multe opţiuni pentru români, mai ales acolo unde vorbim de cele mai mari creşteri de preţuri. Şi cred că ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe zona agroalimentară, şi aici avem mari creşteri de preţuri sau presiune foarte mare. Sigur că acum, vara, o să vedem o temperare a inflaţiei, dar nu pentru că e Guvernul foarte eficient în a lupta cu inflaţia, ci pentru că, natural, pe perioada verii produsele agroalimentare, datorită ofertei, încep să se ieftinească.

De asta poate Guvernul se uită la ce înseamnă vara pentru români şi de ce scad preţurile vara şi cresc la loc toamna. Că e vorba de ofertă! Dacă o înflorim şi încercăm să prelungim durata de utilizare, de consum a produselor româneşti sau autohtone, putem să vorbim de o luptă cu adevărat contra inflaţiei. Şi Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are, promiţând în stânga şi-n dreapta majorări salariale", a explicat profesorul de economie.

Vor creşte taxele anul viitor?

Profesorul Cristian Păun a afirmat că politicienii n-ar trebui să atragă oamenii la vot "vânzându-le iluzii", pentru că "vom plăti cu toţii oalele sparte în anii care vin".

"N-ar trebui să sacrificăm investiţiile şi dezvoltarea României în perioada următoare pe aceste gafe şi acest populism. În ministere nu lucrează nimeni, toată lumea e paralizată, aşteaptă să vadă ce se întâmplă după aceste patru rânduri de alegeri. Avem întârzieri masive pe zona PNRR, a fondurilor europene. Cred că nu e zi în care presa să nu scrie că trebuia să absorbim atât şi n-am absorbit nimic. Pot să apară corecţii că avem acest deficit excesiv.

Deci anul viitor o să vină aceşti guvernanţi, dacă vin tot ei la butoane, şi o să ne convingă de ce trebuie să plătim taxe mai mari, mai progresive, mai aplicate la nivel de cetăţean, să nu poată să scape cetăţeanul şi eu sunt sigur că o să combine această taxare cu inflaţia în continuare.

Deci povestea asta cu o să scăpăm de inflaţia e o poveste de adormit copiii. (…) Zeci de miliarde de euro noi nu-i avem, îi împrumutăm şi-i aruncăm, în principal, în consum", a precizat profesorul, adăugând că inflaţia nu va scădea sub 5% decât dacă ori rezolvăm problema deficitului bugetar, ori Institutul Naţional de Statistică (INS) o să măsluiască cifrele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor