Vegetarianismul va fi singura modalitate de supravieţuire în 2050, avertizează un raport
alte articole
Vegetarianismul va fi probabil singura opţiune pentru majoritatea populaţiei lumii până în anul 2050, datorită apei şi resurselor funciare în scădere, potrivit unui raport publicat recent de oamenii suedezi de ştiinţă care cercetează apa.
Pe măsură ce populaţia lumii se apropie de 9 miliarde de persoane, în următorii 40 de ani nu vor mai exista suficiente resurse sau spaţiu pentru a creşte animale pentru carne şi produse lactate. Producţia şi obiceiurile alimentare actuale vor crea o penurie dezastruoasă de alimente pentru lume, a declarat Stockholm International Water Institute, sau SIWI, în raportul său.
Raportul a menţionează că, în prezent "aproape un miliard de oameni suferă de foame şi malnutriţie", chiar dacă există mai multă mâncare decât oricând înainte, subliniind problema deşeurilor şi ineficienţa actualelor moduri de producţie.
Acesta a subliniat că datorită provocărilor agricole grave şi managementului apei, liderii lumii trebuie să "gândească diferit" şi să se concentreze asupra unor modalităţi inovatoare de a gestiona problema.
Oamenii de ştiinţă au remarcat că abordarea foametei şi hrănirea populaţiei lumii este o situaţie extrem de complicată, dar au susţinut că problema se reduce în principal la energie şi apă, care, aşa cum au remarcat ei, trebuie considerate ca finite şi nu ca resurse gratuite pentru producţia mondială de alimente.
Seceta din nordul Africii a creat o penurie de alimente pentru milioane de oameni din regiune, în timp ce seceta din Statele Unite ale Americii va duce la o creştere a preţurilor mondiale la alimente, până la sfârşitul anului şi începutul anului viitor.
"Analiza a arătat că nu va exista suficientă apă disponibilă pe pământurile cultivate în prezent, pentru a produce hrană pentru o populaţie estimată la 9 miliarde până în 2050, dacă urmăm tendinţele şi schimbările actuale ale dietei obişnuite pentru ţările occidentale", în care oamenii mănâncă cantităţi mari de carne, a indicat raportul SIWI, care a fost raportat pentru prima dată de ziarul The Guardian.
"Va exista, totuşi, suficientă apă" pentru ca oamenii să menţină 5 la sută din dieta lor, prin alimente pe baza produselor animale, inclusiv carne şi produse lactate, au adăugat autorii raportului. În prezent, oamenii obţin circa 20 la sută din caloriile lor din proteine pe baza de produse animale.
Chiar dacă lumea va opta pentru o dietă bazată în principal pe plante, este încă neclar dacă va fi suficient pentru a evita o penurie catastrofală de alimente.
SIWI a subliniat că guvernele trebuie să se ocupe de deşeurile produselor alimentare şi să îmbunătăţească sistemul de producţie alimentară aplicat în prezent.
ONU a publicat în iunie un raport, care a indicat că agricultura consumă 70 la sută din aprovizionarea cu apă dulce din lume, cea mai mare cantitate fiind folosită în producţia de carne şi produse lactate, care consumă, de asemenea, 38 la sută din terenurile din lume, şi produce 19 la sută din gazele cu efect de seră ale lumii.
Raportul SIWI a fost publicat înaintea unei conferinţe anuale, ce a avut loc la Stockholm în această săptămână, unde peste 2.500 de delegaţi, ONG-uri, oameni de ştiinţă şi alţii se adună pentru a discuta aspecte legate de deficitul de apă şi gestionarea ei corespunzătoare.
Într-un raport recent, agenţia umanitară Oxfam a declarat că cei mai săraci oameni din lume se vor confrunta cu un dezastru total din cauza preţurilor exorbitante la produsele alimentare, deoarece sistemul alimentar este eronat.
"Factorii politici de decizie au considerat alimentele ieftine drept un bun sigur timp de aproape 30 de ani. Acele zile au trecut", a susţinut raportul, adăugând că guvernele trebuie să termine "irosirea obscenă de alimente, inclusiv folosireas lor ca biomotorină în camioanele şi autoturismele noastre."