Vaticanul pune sub acuzare un fost şef al băncii pentru delapidarea a 62 milioane de dolari

Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului, Angelo Caloia (Pier Marco Tacca/Getty Images)
Andrei Popescu
06.03.2018

Procurorii din Vatican i-au acuzat de deturnare de fonduri pe fostul preşedinte al Băncii Vaticanului şi pe avocatul său, susţinând că cei doi sunt responsabili pentru pagube care depăşesc 50 milioane de euro (62 milioane de dolari) legate de tranzacţii imobiliare suspecte.

Fostul preşedinte al Băncii Vaticanului, Angelo Caloia, în vârstă de 78 de ani, şi avocatul său Gabriele Liuzzo, de 94 de ani, sunt acuzaţi de fraudă financiară şi spălare de bani în perioada 2001-2008, când banca a vândut “o parte considerabilă din activele sale imobiliare”.

Caloia şi Liuzzo aparent au vândut unor companii offshore implicate în această schemă aproximativ 29 de clădiri deţinute de Vatican la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă, ca apoi să readucă proprietăţile la preţurile de piaţă. Suspecţii au încasat diferenţa, depozitând o parte din venituri într-un cont bancar din Roma care nu a fost înregistrat în bilanţul IOR (Institutul pentru Lucrări Religioase), aşa cum mai este cunoscută Banca Vaticanului.

IOR se alătură unui proces civil împotriva celor doi, pe lângă procesul penal, în speranţa recuperării unei părţi din pagubele financiare suferite.

AP a raportat într-un articol: “Vaticanul a anunţat în 2014 începerea urmăririi penale a lui Caloia, preşedintele IOR în perioada 1989-2009, a lui Liuzzo şi a răposatului director general al băncii, Lelio Scaletti, după ce oficiali ai bănci au descoperit nereguli în conturile şi operaţiunile IOR. Suspecţii au negat că au încălcat legea”.

Procesul lui Caloia şi Liuzzo va începe în 15 martie, iar Scaletti a murit cu câţiva ani în urmă.

Reuters a declarat în decembrie 2014 că procurorul şef al Vaticanului, Gian Piero Milano, a îngheţat conturile deţinute de cei trei suspecţi, care conţineau milioane de euro sub formă de venituri ilegale.

Luna trecută, tribunalul civil al Vaticanului a susţinut că alţi doi foşti directori ai băncii sunt răspunzători pentru gestionarea eronată a fondurilor ca urmare a unor investiţii proaste. Lui Paolo Cipriani şi Massimo Tulli li s-a cerut să ramburseze Băncii Vaticanului banii. Cei doi au demisionat din funcţie în 2013.

După ani de abuzuri ale administratorilor, Papa Benedict al XVI-lea a ordonat o revizuire internă în vederea reformării operaţiunilor IOR şi a spălării reputaţiei ca “paradis fiscal”, a precizat AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor