Vaticanul angajează un reporter de la canalul Fox News pentru 'cosmetica' imaginii
alte articole
Vaticanul l-a angajat pe corespondentul Fox News la Roma, Greg Burke, drept consilier superior de comunicare, în cadrul unui efort de a-şi întări strategia de comunicare pe fondul scandalului extins de scurgeri de informaţii în cadrul unei papalităţi tulburate, relatează duminică New York Times.
Burke, 52 de ani, care a acoperit Vaticanul pentru Fox News din 2001, va părăsi reţeaua pentru a ajuta la îmbunătăţirea şi coordonarea diferitelor operaţiuni de comunicare ale Vaticanului, potrivit declaraţiilor sale şi ale purtătorului de cuvânt al Vaticanului.
Unii observatori ai Vaticanului au numit demersul un joc de putere al unor americani cu simţ practic în media - printre care şi cardinalul Timothy M. Dolan, arhiepiscopul de New York şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din SUA - în interiorul unei ierarhii a Vaticanului condusă de italieni, a căror strategie de comunicare cea mai frecventă constă în a-şi acuza criticii de defăimare.
Burke este membru al mişcării conservatoare Opus Dei, iar angajarea lui subliniază rolul acestui grup la Vatican, potrivit cotidianului american.
Într-un interviu telefonic de duminică, Burke, primul expert în domeniul comunicării la Vatican angajat din afara lumii ''insulare'' a ştirilor media ale Bisericii Romano-Catolice, a declarat pentru New York Times că nu îl va înlocui pe purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, ci va consilia oficialii privind cum să-şi modeleze mesajul. El a spus că a refuzat de două ori Vaticanul în ultima lună înainte de a accepta poziţia plătită. Burke va răspunde direct în faţa unor oficiali din Secretariatul de Stat, ramura executivă a Vaticanului.
''Dacă te uiţi la ceea ce are Casa Albă, toată lumea ştie cine este purtătorul de cuvânt, dar nimeni nu ştie cine este secretarul de comunicare', a spus Burke. 'Este un job foarte asemănător, un job de strategie. Este foarte simplu de explicat, dar nu atât de uşor de executat: a formula mesajul şi a încerca să te asiguri că toată lumea l-a perceput'.
Experţii în Vatican spun că instituţia suferă de pe urma unei crize profunde de leadership mai mult decât de comunicare. Papa Benedict al XVI-lea este văzut ca un intelectual puţin interesat de guvernare sau cu abilităţi de leadership, iar adjuncţii săi au fost angrenaţi în lupte interne.
Vaticanul trebuie să se ocupe de o investigaţie ce ia proporţii şi care a dus la arestarea majordomului Papei în legătură cu o scurgere de documente private, un caz care ar putea trimite la niveluri mai ridicate ale ierarhiei. Sâmbătă, Papa Benedict a convocat o întâlnire a cardinalilor de rang înalt care investighează cazul.
În acelaşi timp, banca secretă a Vaticanului rămâne implicată în controversa dacă poate îndeplini standardele internaţionale de transparenţă. Totodată, vineri, la Philadelphia, un fost asistent al unui cardinal a devenit primul oficial de rang înalt al Bisericii Romano-Catolice din SUA condamnat pentru acoperirea unor abuzuri sexuale ale unor preoţi sub supravegherea sa, într-un scandal major care a costat Biserica credibilitatea şi peste un miliard de dolari reglementări juridice.
De la începutul papalităţii sale, în 2005, Benedict al XVI-lea a fost implicat în dispute cu musulmani şi şi-a atras critici pentru revocarea excomunicării a patru episcopi schismatici, dintre care unul a negat anvergura Holocaustului într-un interviu difuzat la nivel mondial înainte de anunţul Papei.
Burke va trebui să lupte cu membri ai ierarhiei italiene a Vaticanului, a căror strategie de apărare cea mai comună este blamarea mass-media. Într-un interviu acordat recent săpătmânalului catolic ''Famiglia Cristiana'', secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, a acuzat presa că îl 'imită pe Dan Brown,' autorul 'Codului lui Da Vinci' şi altor best-sellers, în acoperirea scandalului 'Vatileaks'.
Absolvent al ''Columbia University'' şi ''Columbia Journalism School'', Burke a lucrat timp de un deceniu în calitate de corespondent al revistei Time la Roma, după care a trecut la Fox News, în 2001, unde a acoperit moartea Papei Ioan Paul al II-lea şi alegerea Papei Benedict al XVI-lea, călătorind în toată Europa şi Orientul Mijlociu pentru reţea.
Ca şi cardinalul Dolan, Burke s-a născut în St Louis. El a spus ca s-a întâlnit cu cardinalul Dolan la New York, la sfârşitul lunii mai, şi nu a exclus faptul că, fiind cunoscut de cardinal, acest lucru a ajutat la angajarea sa.
Amabil şi calm, cu un aer american într-o cultură barocă, Burke are gradul de ''numerar'' în Opus Dei, ceea ce înseamnă că este celibatar şi oferă cea mai mare parte a veniturilor mişcării. Este al doilea membru al Opus Dei care şi-a asumat un rol crucial în comunicarea Vaticanului. Primul a fost Joaquín Navarro Valls, un psiholog şi jurnalist, care, în calitate de purtător de cuvânt al Vaticanului sub Papa Ioan Paul al II-lea, a fost cunoscut pentru eforturile sale abile de a contura imaginea acestuia în mass-media şi lume.
Experţii în Vatican spun că angajarea lui Burke ar putea fi văzută ca o admonestare implicită a purtătorului de cuvânt al Vaticanului, părintele Lombardi, un preot iezuit care este şi directorul postului Radio Vatican şi care a luptat cu dificultăţile scandalurilor multiple privind papalitatea.
Burke va răspunde direct în faţa celui de-al treilea oficial al ierarhiei Vaticanului, arhiepiscopul Giovanni Angelo Becciu, adjunctul cardinalului Bertone. El va lucra strâns cu mons. Peter Wells, originar din Oklahoma care, ca adjunct al arhiepiscopului Becciu a avut un rol activ în îmbunătăţirea comunicării Vaticanului în faţa recentelor scandaluri.
'Pentru o instituţie globală cu un miliard de adepţi în întreaga lume, să spunem doar că operaţiunea de presă duce lipsă de personal la nivel local', a spus Burke.
La rândul său, părintele Lombardi a declarat că salută sosirea lui Burke, despre care a spus că are drept scop 'integrarea' comunicării între Secretariatul de Stat şi alte organe de comunicare ale Vaticanului, printre care Radio Vatican şi cotidianul L'Osservatore Romano.
'Nu am de gând să fiu un tip de putere', a spus Burke. 'Nu am de gând să iau decizii. Dar sper să stau la masă atunci când aceste decizii sunt luate. Am sentimentul că acest lucru nu va fi uşor'', a precizat el.