Vaticanul adoptă o nouă legislaţie împotriva abuzării sexuale a minorilor

Papa Francisc la Vatican (TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.03.2019

Papa Francisc a semnat vineri o nouă legislaţie pentru protejarea copiilor împotriva abuzurilor sexuale comise în cadrul Vaticanului şi a altor instituţii ale Sfântului Scaun din Roma, precum şi în cadrul corpurilor diplomatice din întreaga lume, potrivit Reuters.

Până acum, abuzarea minorilor intra sub incidenţa diferitelor prevederi legale, unele dintre ele fiind instituite în regim ad-hoc.

Sediul central al Bisericii Catolice globale – Vaticanul – este un stat independent şi Papa este şeful acestuia.

Întrucât teritoriul Vaticanului este mic, conform noii legislaţii, Papa a cerut bisericilor catolice locale din toată lumea să adopte politicile stricte pentru a combate problema abuzurilor sexuale împotriva copiilor.

Credibilitatea Bisericii Catolice a fost decimată în mare măsură în lume din cauza scandalurilor legate de abuzurile sexuale comise de preoţi împotriva minorilor şi a muşamalizării lor, în ţări precum Irlanda, Chile, Australia, Franţa, Statele Unite şi Polonia. Biserica a fost nevoită să plătească victimelor despăgubiri în valoare de miliarde de dolari şi a fost forţată să închidă parohii.

Scandalurile sexuale au ajuns la eşaloanele superioare ale Vaticanului şi, în această lună, cardinalul George Pell a primit o sentinţă de şase ani de închisoare pentru abuzarea unor copii în ţara natală, Australia. Pell a fost trezorier al Vaticanului şi membru al consiliului cardinalilor al Papei până la condamnarea sa anul trecut.

Alţi oficiali de rang înalt ai Bisericii au fost acuzaţi că au ascuns în mod conştient abuzurile, inclusiv arhiepiscopul de Lyon, care a fost găsit vinovat în acest an în Franţa de eşuarea raportării unor abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Prin noua lege, Biserica a creat pentru prima dată o politică unificată şi detaliată privind protejarea copiilor.

Noua lege obligă oficialii de rang înalt ai Bisericii să raporteze acuzaţiile privind abuzuri, prevede pedepse pentru eşecul raportării abuzurilor şi oferă asistenţă victimelor şi familiilor. De asemenea, şi adulţii vulnerabili primesc protecţie.

Noua lege prevede că un oficial sau angajat al Vaticanului condamnat pentru abuzarea unui copil să fie concediat, stabileşte proceduri pentru raportarea presupuselor abuzuri şi impune monitorizarea mai serioasă a potenţialilor angajaţi pentru a evita angajarea potenţialilor abuzatori.

Această lege se aplică şi misiunilor diplomatice ale Vaticanului care au fost implicate în scandaluri în trecut. În 2013, arhiepiscopul Jozef Wesolowski, ambasadorului Vaticanului în Republica Dominicană, a fost acuzat că a plătit băieţi pentru a face sex cu ei. El a fost rechemat şi închis în Vatican, dar a murit în 2015 înainte de începerea procesului său.

Biserica a fost criticată pentru că nu a făcut suficient şi nu acţionează eficient pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei, în pofida faptului că suveranului pontif a promis în 2014 „toleranţă zero” faţă de aceste infracţiuni.

Pe fondul acestor evoluţii negative pentru Biserică, Papa Francisc a convocat luna trecută o întâlnire de urgenţă pentru a discuta această problemă. La finalul summitului, Papa a promis că va pune capăt practicii de muşamalizare a abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor în cadrul Bisericii Catolice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor