Trezorierul Vaticanului ia şase ani pentru pedofilie

Cardinalul australian George Pell (Getty Images)
Andrei Popescu
13.03.2019

Cardinalul dizgraţiat George Pell a fost condamnat miercuri la şase ani într-o închisoare australiană pentru pedofilie, potrivit Deutsche Welle.

Pell, care la un moment dat era ajutorul Papilor aleşi şi conducea trezoreria Vaticanului, a fost găsit vinovat în decembrie 2018 de molestarea a doi băieţi din corul bisericii de la Catedrala Sfântul Patrick din Melbourne în anii 1990. Un ordin judecătoresc care interzicea acoperirea mediatică nu a fost ridicat decât luna trecută.

Judecătorul Peter Kidd a declarat curţii din Melbourne că această condamnare reflectă crime comise şi nu este direcţionată împotriva Bisericii Catolice.

Conform termenilor condamnării, Pell trebuie să rămână în spatele gratiilor minim 3 ani şi 8 luni înainte să poată depună cerere pentru eliberare condiţionată.

Pell, acum în vârstă de 77 de ani, dar având 55 în momentul comiterii abuzurilor sexuale, a fost condamnat pentru faptul că i-a obligat pe cei doi băieţi din cor, în vârstă de 13 ani, să îi facă sex oral în sacristia preoţilor din Catedrala Sfântul Patrick, unde era arhiepiscop la acea vreme. Celelalte condamnări au avut legătură cu atingerea nepotrivită a băieţilor. Doar una dintre victimele abuzului mai este în viaţă; celălalt băiat a decedat din cauza unei supradoze de heroină. Numele lor nu au fost făcute publice.

Judecătorul Kidd l-a acuzat pe Pell de „indiferenţă crasă”, precizând că nu a observat „nicio dovadă de remuşcare sau regret” pentru faptele comise. Pell a negat acuzaţiile şi va face apel la sentinţa de condamnare în luna iunie.

„Îmi este greu să îmi permit să simt gravitatea acestui moment, momentul anunţării sentinţei, momentul în care se face dreptate”, a scris victima aflată în viaţă, într-o declaraţie citită de unul dintre avocaţii săi în faţa sălii de tribunal. „Îmi este greu, deocamdată, să mă simt împăcat cu acest rezultat. Apreciez faptul că tribunalul a recunoscut ceea ce mi s-a făcut pe când eram copil. Totuşi, nu există linişte pentru mine. Totul este umbrit de apelul care va urma.”

Pell, cel mai înalt oficial catolic condamnat pentru abuzuri sexuale, şi-a luat concediu în 2016, din funcţia de ministru al economiei la Vatican, pentru a lupta împotriva acuzaţiilor. În decembrie, Vaticanul a anunţat că Pell a fost înlăturat din funcţia sa de consilier al Papei.

Luna trecută, Vaticanul a deschis o investigaţie internă asupra lui Pell care ar putea rezulta într-un proces canonic şi în eventuala expulzare a cardinalului din rândul preoţilor.

Biserica Catolică a fost zguduită de multiple scandaluri privind abuzuri sexuale care au deteriorat imaginea Bisericii Catolice în întreaga lume. Biserica a fost criticată pentru că nu a făcut suficient şi nu acţionează eficient pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei, în pofida promisiunilor suveranului pontif din 2014 de a aplica „zero toleranţă” acestor infracţiuni.

Pe fondul acestor evoluţii negative pentru Biserică, Papa Francisc a convocat luna trecută o întâlnire de urgenţă pentru a discuta această problemă. La finalul summit-ului, Papa a promis că va pune capăt practicii de muşamalizare a abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor în cadrul Bisericii Catolice. Totuşi, s-ar putea ca mesajul său să fi fost diluat de remarcile controversate făcute înaintea începerii acestui summit, când Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt „prieteni, veri şi rude ale răului”, potrivit New York Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor