Comunismul a penetrat Biserica. Papa Francisc: Exploatarea angajaţilor este un “păcat de moarte”

Sala de conferinţe Papa Paul al VI-lea, Vatican
Sala de conferinţe Papa Paul al VI-lea, Vatican (Captură Youtube)

Papa Francisc i-a criticat la sfârşitul lunii trecute pe angajatorii care nu sunt corecţi, susţinând că este o ipocrizie ca aceştia să meargă duminica la biserică şi apoi să îşi exploateze angajaţii.

“Mulţi creştini, chiar şi catolici, care spun că sunt catolici practicanţi, exploatează oameni! Ei îşi exploatează angajaţii!”, a afirmat Papa la predica sa zilnică susţinută vineri în Casa Santa Marta.

[Angajatorii] îi trimit pe muncitori acasă la începutul verii pentru a evita să le plătească beneficiile şi apoi îi cheamă din nou la sfârşitul verii, a explicat suveranul pontif.

“Şi atât de mulţi dintre ei se numesc catolici. Ei merg duminică la liturghie şi apoi fac aceste lucruri. Acesta este un păcat de moarte!” a precizat el.

Nu este pentru prima dată când Papa Francisc a folosit un limbaj dur pentru a condamna exploatarea angajaţilor.

În mai 2018, Papa a ţinut o predică similară, afirmând că cei care exploatează oameni la locul de muncă, care îşi plătesc angajaţii la negru, care nu contribuie la pensiile angajaţilor şi care “îi înşală” pe angajaţi la plata salariului nu ar trebui să se numească creştini.

“Este un păcat”, un păcat de “moarte”, a afirmat el.

“Vai de voi, cei care îi exploataţi pe alţii şi munca lor, prin evitarea taxelor, nu contribuiţi la fondurile lor de pensii şi nu le acordaţi concedii plătite. Vai şi amar de voi!”, a declarat Papa.

“Această nedreptate este un păcat de moarte”, a adăugat el.

“Vai de voi, cei care sunteţi bogaţi. Dacă cineva ar rosti astăzi o predică de acest fel, am găsi scris în ziarele de a doua zi: ‘Preotul acela este comunist’. Dar sărăcia stă în centrul Evangheliei. Predica despre sărăcie este în centrul predicii lui Isus: ‘Fericiţi cei săraci’ este prima dintre Fericiri”, a mai susţinut Francisc anul trecut.

Mesajul Papei la adresa angajatorilor a fost făcut pe fondul unei serii de scandaluri privind abuzuri sexuale care au deteriorat imaginea Bisericii Catolice în întreaga lume. Biserica a fost criticată pentru că nu a făcut suficient şi nu acţionează eficient pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei, în pofida promisiunilor suveranului pontif din 2014 de a aplica “zero toleranţă” la aceste crime.

În luna februarie, o instanţă australiană l-a găsit vinovat pe Cardinalul George Pell, care a ajutat la alegerea Papei şi a fost trezorierul Vaticanului, de atacarea sexuală a doi băieţi din cor în anii 1990. Pell este oficialul cu cel mai înalt rang în Biserica Catolică care a fost găsit vinovat de abuzuri comise împotriva minorilor.

Pe fondul acestor evoluţii negative pentru Biserică, Papa Francisc a convocat luna trecută o întâlnire de urgenţă pentru a discuta această problemă. La finalul summit-ului, Papa a promis că va pune capăt practicii de muşamalizare a abuzurilor sexuale comise împotriva copiilor în cadrul Bisericii Catolice. Totuşi, s-ar putea ca mesajul său să fi fost diluat de remarcile controversate făcute înaintea începerii acestui summit, când Papa a declarat că persoanele care critică şi acuză în mod repetat Biserica Catolică sunt “prieteni, verişori şi rude ale răului”, potrivit New York Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe