Vasilescu (BNR): Inflaţia s-a mai domolit, după ce „s-a agitat un pic” în toamnă pe vreo zece produse

Banca Naţională a României (Lavinia Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
26.10.2012

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat vineri că inflaţia s-a mai domolit, iar în privinţa a câtorva mii de produse este calmă, după ce "s-a agitat un pic în această toamnă pe vreo zece produse".

"Inflaţia, cât de cât, s-a mai domolit. Inflaţia pe vreo câteva mii de produse este calmă. Ea s-a agitat un pic în această toamnă pe vreo zece produse. Dacă criza va merge, în continuare, cu aceiaşi paşi, sau se va intensifica, asta este o problemă şi întrebare. FMI a zis că, dacă se intensifică criza în zona euro, asta înseamnă, pe deoparte, revenirea la recesiune. Dacă revine recesiunea, spun ei, vom avea probleme cu exporturile în Germania şi Franţa şi o descreştere de 5%. Noi am mai avut momentul acesta cu o descreştere de 6%. Am văzut ce înseamnă când scad sau cad, se prăbuşesc economiile în Germania şi în Franţa. Sper că nu va mai fi aşa ceva. (...) Dacă se va întâmpla un derapaj al cursului de schimb am putea să ajungem la o depreciere a leului de 15-20%. Asta este zonă de criză. Toate cărţile spun limpede, o depreciere mai mare de 15% înseamnă criză a cursului. Noi suntem încă departe de aşa ceva şi s-ar putea să nu avem o asemenea criză. De fapt, mai mult ca sigur nu o să avem", a declarat Vasilescu.

Acesta a subliniat că FMI nu a fãcut altceva "decât să ne invite să schimbăm tabloul de bord, adică să punem mai multe beculeţe roşii decât avem".

"O să le punem, este normal să le punem pentru că orice se poate întâmpla în lumea asta, pe vremea asta grea. BNR este pregătită pentru multe variante, dar nu merge pe o asemenea prognoză", a mai spus Vasilescu.

Reprezentanţii FMI avertizează că amplificarea crizei din zona euro ar putea duce la o scădere economică de 5% pentru România şi la o depreciere a leului cu 15-20%.

"România are legaturi strânse comerciale şi financiare cu membrii zonei euro. Exporturile către Germania, Italia şi Franţa cuprind aproximativ 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este în mare parte deţinut de bănci din zona euro.Împrumuturile denominate în valută formează aproximativ 60% din creditele către sectorul privat", se menţionează în raportul de ţară al FMI.

Potrivit reprezentanţilor FMI, ar exista cinci riscuri importante pentru România, respectiv intensificarea crizei din zona euro, accelerarea dezintermedierii de către grupurile bancare străine, o reacţie împotriva reformelor a populaţiei şi politicienilor, o slabă accesare a fondurilor europene şi blocarea accesului la pieţele financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor