Vasilescu (BNR): În 2016 am putea asista la o unire a liniei PIB-ului potenţial cu cea a PIB-ului efectiv

Epoch Times România
22.11.2012

În 2016 s-ar putea să nu existe nicio diferenţă între PIB-ul potenţial şi cel efectiv, iar atunci "ţara va produce exact cât trebuie să producă" a declarat joi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

”PIB-ul este pâinea mare pe care o face o ţară într-un an în care se adună tot ce produce ţara respectivă şi o bucată din pâinea aceasta se găseşte în farfuria fiecăruia. Această pâine care este PIB-ul ţării o măsurăm cu două valori: o valoare cât ar putea ea să fie dacă sunt respectate toate reţetele, şi acesta este PIB-ul potenţial, toate reţetele însemnând condiţiile economice, condiţiile de climă, condiţiile de angajare a forţei de muncă, de valorificare a tuturor resurselor ţării. Se fac milioane de calcule pentru a ajunge la acest PIB potenţial. Iar PIB-ul efectiv este pâinea care a ieşit”, a spus Vasilescu, prezent la seminarul EU-COFILE 2012, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Acesta a precizat că atunci când există o diferenţă între PIB-ul potenţial şi cel efectiv, economia ori este supra-încălzită, cum a fost în perioada de boom, ori produce mai puţin şi rămân resurse nefolosite, cum a fost în perioada de criză.

”Abia în 2016 începem noi să sperăm că cele două curbe, una care arată cât de mare ar fi pâinea şi alta care arată cât va fi pâinea în realitate, rămâne o căscătură, o diferenţă care înseamnă PIB potenţial, dar care va fi tot mai mică şi sperăm ca în 2016 cele două curbe să se unească. Atunci ţara va produce exact cât trebuie să producă”, a declarat Adrian Vasilescu.

De asemenea, el a menţionat că, în ceea ce priveşte perspectiva de creştere economică, prognoza FMI arată că în T4 este posibil să avem o creştere economică mai mare şi una de aproxumativ 0,4 - 0,5% pentru întreg anul 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor