Vasile Cepoi, îngrijorat în privinţa producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei de clawback

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi este îngrijorat în ceea ce priveşte reacţia producătorilor şi importatorilor de medicamente ca urmare a aplicării taxei de clawback, care are consecinţe directe asupra accesului pacienţilor la medicamente şi asigurarea tratamentelor necesare acestora, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis luni.

Potrivit sursei citate ministrul Vasile Cepoi, a discutat la sfârşitul săptămânii cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor români şi internaţionali de medicamente (ARPIM) şi cu cei ai asociaţiei producătorilor de medicamente generice (APMGR) şi a preluat propunerile acestora privind rezolvarea situaţiei generate de prevederile unor acte normative elaborate de guvernele anterioare.

În timpul discuţiilor, ministrul Sănătăţii i-a asigurat pe reprezentanţii industriei medicamentului că se caută soluţii pentru situaţia creată.

"Sunt preocupat de această problemă încă de la începutul mandatului. Din păcate este o situaţie pe care am preluat-o şi pe care încercăm să o rezolvăm în timp record pentru că tensiunile apărute pot duce la situaţia unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente. Cred că numai împreună, prin dialog şi transparenţă putem rezolva problemele. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi deja avem câteva variante de lucru. Am solicitat şi sprijinul premierului României, dl Victor Ponta care va convoca astăzi o întâlnire cu toate autorităţile implicate începând de la Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanţe", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, după întâlnire.

Ministrul Sănătăţii a făcut un apel către reprezentanţii industriei medicamentului atrăgând atenţia asupra consecinţelor sociale şi economice deosebit de grave ale eventualelor acţiuni de retragere de pe piaţă.

"Deja există o situaţie dificilă cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori care afectează grav pacienţii cu afecţiuni oncologice", adaugă sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor