Vasile Blaga, despre apariţia stenogramelor: Nimic nu este întâmplător în săptămânile astea

Întrebat cum comentează apariţia în presă a stenogramelor din dosarul lui Sorin Blejnar înainte de campania electorală, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni dimineaţă, că nimic nu este întâmplător în aceste săptămâni. Totodată, Blaga a adăugat că justiţia trebuie să-şi facă datoria.
Vasile Blaga (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
22.10.2012

Întrebat cum comentează apariţia în presă a stenogramelor din dosarul lui Sorin Blejnar înainte de campania electorală, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni dimineaţă, că nimic nu este întâmplător în aceste săptămâni. Totodată, Blaga a adăugat că justiţia trebuie să-şi facă datoria.

"Nimic nu este întâmplător în săptămânile astea", a răspuns Vasile Blaga zâmbind, fiind întrebat cum comentează apariţia în presă a stenogramelor din dosarul lui Sorin Blejnar, exact acum, înainte de campania electorală.

De asemenea, preşedintele PDL a mai precizat că există o declaraţie din partea CSM, iar justiţia trebuie să-şi facă treaba.

CSM s-a sesizat din oficiu

Inspecţia Judiciară a CSM s-a sesizat din oficiu sâmbătă, în urma apariţiei în presă a unor interceptări privindu-l pe Sorin Blejnar, inspectorii verificând dacă procurorul Marian Drilea a respectat procedurile în dosarul fostului şef al Fiscului, ataşând convorbiri care nu au legătură cu cauza.

Astfel, procurorul Marian Drilea, care se ocupă de dosarul de evaziune fiscală al fostului şef ANAF Sorin Blejnar, va fi verificat de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată după apariţia în presă a stenogramelor realizate după convorbiri telefonice între Blejnar şi Băsescu, care au fost interceptaţi în 2010.

Inspectorii CSM vor să stabilească dacă procurorul Marian Drilea a respectat procedurile în momentul în care a ataşat la dosar convorbiri care nu au legătură cu cauza cercetată.

"Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor fragmente din presupuse interceptări efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată", se arată în comunicatul CSM.

Inspecţia Judiciară a CSM a mai fost sesizată în acest dosar, de către şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, care l-a acuzat pe procurorul Marian Drilea că a dat publicităţii rechizitoriul lui Sorin Blejnar înainte ca dosarul să ajungă la instanţa de judecată.

Blejnar, alături de alte 22 de persoane, a fost trimis în judecată, pentru afaceri cu produse petroliere, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei, reprezentând TVA, şi peste 10,8 milioane de lei - accize pentru motorină.

Procurorul Drilea l-a monitorizat timp de doi ani pe fostul şef al Fisc-ului şi i-a interceptat discuţiile telefonice. La finalul anchetei, el a lăsat în dosar mai multe interceptări care nu au legătură cu ancheta. Mai mult, potrivit unor surse judiciare, Marian Drilea a xeroxat o parte dintre aceste stenograme, înainte de a trimite dosarul „Motorina” în instanţă şi le-a livrat pe surse către mass-media. CSM s-a autosesizat cu posibile abateri disciplinare în acest caz şi verifică dacă Marian Drilea a respectat procedurile.

Programat pentru şefia DNA

Procurorul DIICOT Marian Drilea era pregătit de USL să ocupe funcţia de procuror-şef al DNA, însă el s-a răzgândit după ce şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a făcut plângere împotriva sa la CSM, la data de 6 septembrie 2012, pentru a investiga cine este sursa scurgerii mai multor interceptări din dosarul „Motorina”, relevă evz.ro.

Rechizitoriul privindu-l pe Sorin Blejnar a fost finalizat la data de 31 august, iar Drilea l-a trimis şefului său ierarhic, pentru confirmarea legalităţii documentului, potrivit procedurii penale. Până să-l confirme şeful DIICOT- Braşov, Cătălin Borcoman, rechizitoriul a ajuns în presă, fiind publicate pasaje din acesta.

Conţinutul stenogramei

Preşedintele Traian Băsescu a discutat la telefon cu fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, trimis recent în judecată pentru evaziune fiscală, despre recuperarea unei datorii de la Rompetrol, iar respectiva discuţie a fost interceptată în 2010. Stenograma acesteia a fost depusă la dosarul lui Blejnar.

Cei doi au discutat despre recuperarea datoriilor pe care Rompetrol le avea la stat, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 iunie 2010, a precizat Preşedinţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor