Variatiile solare nu se afla in spatele incalzirii globale

Nivelurile schimbatoare de energie solara nu sunt de vina pentru recenta incalzire globala si variatiile solare din ultimii 20 de ani ar fi trebuit sa aiba un efect de racire, au declarat recent savantii.
(NASA / Getty Images)
Epoch Times România
12.07.2007

LONDRA — Nivelurile schimbatoare de energie solara nu sunt de vina pentru recenta incalzire globala si variatiile solare din ultimii 20 de ani ar fi trebuit sa aiba un efect de racire, au declarat recent savantii.

Descoperirile lor se adauga la o cantitate tot mai mare de dovezi care arata ca activitatea uamana, si nu cauzele naturale, sta in spatele cresterii temperaturii medii globale.

Exista putine dubii ca variabilitatea solara a influentat climatul Pamantului in trecut si s-ar putea la fel de bine sa fi fost un factor in prima jumatate a secolului trecut, dar cercetatorii britanici si elvetieni au declarat ca acest lucru nu ar putea explica recenta incalzire.

“In ultimii 20 de ani, toate curentele ce tin de soare si care ar fi putut avea vreo influenta asupra climatului Pamantului au fost in directie opusa cu cea ceruta pentru a explica cresterea observata in temperaturile medii globale,” au scris savantii in Proceedings of the Royal Society.

Cei mai multi savanti sustin ca emisiile de gaze de sera, in principal provenite din arderea de combustibili fosili in centralele electrice, in fabrici si de catre masini, sunt cauza primara a valului curent de incalzire.

Un grup tot mai mic de savanti arunca vina pe variatiile naturale din sistemul climateric sau pe o crestere treptata in energia eliberata de soare.

Pentru a descoase acea legatura posibila, Mike Lockwood de la Laboratorul Rutherford Appleton din Anglia si Claus Froehlich de la Centrul Mondial de Radiatie din Davos, Elvetia au studiat factorii care ar fi putut forta schimbarea climatului in deceniile recente, incluzand variatiile in iradierea solara totala si razele cosmice.

Datele au fost netezite pentru a lua in considerare ciclul de 11 ani al petelor de soare, care afecteaza cantitatea de caldura emisa de soare dar nu are impact asupra temperaturii aerului de la suprafata Pamantului, datorita modului in care oceanele absorb si retin caldura.

Ei au concluzionat ca cresterea rapida in temperaturile medii globale vazuta de la sfarsitul anilor 1980 nu poate fi atribuita variabilitatii solare, indiferent de mecanismul care a fost folosit.

Societatea Regala din Anglia — una dintre cele mai vechi academii de stiinta din lume, fondata in anul 1660 — a declarat ca noua cercetare este o riposta importanta pentru scepticii in privinta schimbarii climatului.

“In prezent exista o mica minoritate care cauta in mod deliberat sa incurce publicul in privinta cauzelor schimbarii climatului. Deseori ei interpreteaza gresit stiinta, cand realitatea este aceea ca dovezile se aduna tot mai mult in fiecare zi,” a sustinut societatea intr-o declaratie.

Cei mai caldurosi 10 ani in ultimii 150 de ani au fost toti in perioada de dupa 1990 si o comisie O.N.U. pentru climat, concluzionand pe baza activitatii a 2.500 de savanti, a declarat ca in acest an activitatile umane sunt foarte probabil principala cauza a incalzirii globale.

Comisia a estimat ca temperaturile vor creste cu 1,8 pana la 4,0 grade Celsius in acest secol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor