Vara magică a lui Dorin Ioniţă (interviu in exclusivitate)
alte articole
Bucureştiul a fost, începând din 10 iulie şi până aseară, o capitală a muzicii. Graţie eforturilor şi entuziasmului dlui Dorin Ioniţa, organizator al festivalului "Vară magică", publicul bucureştean a avut parte de nouă concerte magice.
Serile cu adevarat magice, de concerte, recitaluri şi muzică de cameră, în interpretarea unor talente de excepţie, i-au adus pe scena Ateneului Român pe muzicienii Orchestrei Filarmonicii George Enescu, Orchestrei Române de Tineret, The Wave Quartet, pe Valentin Gheorghiu şi invitaţii săi, Orchestrei Sinfonia Juventus din Polonia, Wiener Jeunesse Orchester, pe Liviu Prunaru, Maruxa Llorente, Valentina Sviatlovskaia, Roxana Oprea, Cristian Ifrim, Cristian Andris, Marin Cazacu, Dorin Marc, Romanian Sinfonietta Orchestra şi Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei.
La finele festivalului, am avut placerea de a schimba câteva vorbe cu dl Ioniţă, fondator al Lanto Communication, companie care, din 2009, ţine viu sufletul muzical al Capitalei pe perioada estivală, cand teatrele şi sălile de concerte, rând pe rând, îşi închid porţile.
"Bucuria pe care ţi-o dă publicul te încarcă cu atâta energie încât nu te lasă să te opreşti. Asta este aşa un fel de perpetum mobile, oricât de obosit, oricât de greu ar părea, când vezi figurile oamenilor, când vezi fericirea pe chipul lor, te îndeamnă să mergi mai departe, nu te lasă să te opreşti", ne-a mărturisit dl Dorin Ioniţă.
Va prezentăm mai jos interviul intergral acordat în exclusivitate Epoch Times.
Epoch Times: Domnule Ioniţă, organizaţi concerte pe cea mai prestigioasă scenă de concert din România din 2009. Ce v-a determinat să aduceţi aceste talente pe scena Ateneului Român?
Pentru că merită. Este simplu - pentru că există, atunci trebuie scoşi în lume. Este tot ce fac eu. Meritul este al lor. Faptul că sunt atât de buni, faptul că sunt atât de grozavi, nu trebuiesc lăsaţi de izbelişte şi atunci trebuie să găsim o soluţie să-i scoatem în lume. Asta e sigur.
Epoch Times: Aţi încântat din 2009 publicul bucureştean, aţi umplut verile cu concerte deosebite. Vara, atunci când nu exista nimic pentru publicul meloman din Bucureşti, dvs aţi reuşit să faceţi nişte seri fantastice pentru bucureşteni, în numele cărora vă mulţumesc. Cum vă simţiţi?
Plin de energie. Aplauzele...Ştiţi, cândva...eu sunt un biet inginer. Când un artist îmi spunea că lui aplauzele îi dau energie, aveam impresia că este fariseu, că nu este adevărat. Dar, de fapt, bucuria pe care ţi-o dă publicul te încarcă cu atâta energie încât nu te lasă să te opreşti. Asta este aşa un fel de perpetum mobile, oricât de obosit, oricât de greu ar părea, când vezi figurile oamenilor, când vezi fericirea pe chipul lor, te îndeamnă să mergi mai departe, nu te lasă să te opreşti.
Epoch Times: Faceţi asta la cel mai înalt nivel. Cu câteva zile în urmă la evenimentul organizat de dvs. au ajuns pe scena Ateneului instrumente istorice în valoare de 10 -15 milioane de dolari – Stradivarius (1694), Guarneri (1676) şi Lorenzo Ventapane (1820). Cum reuşiţi să aduceţi aceste valori?
Înainte de a pune valoarea materială a instrumentelor să nu uităm valoarea umană în primul rând. Şi aceşti artişti sunt înainte de orice oameni, sunt oameni adevăraţi, sunt caractere adevărate. De fapt, asta se vede prin ceea ce reuşesc ei să transmită. Dacă n-ar fi această valoare umană, dacă n-ar fi sufletul lor bun şi cald, n-ar reuşi să ne încânte pe noi, să ne transmită nouă asta. Sunetele, da, sunt ale instrumentelor, dar sunt mânuite de oameni.
Bucuria pe care ţi-o dă publicul te încarcă cu atâta energie încât nu te lasă să te opreşti (...) când vezi figurile oamenilor, când vezi fericirea pe chipul lor, te îndeamnă să mergi mai departe, nu te lasă să te opreşti
Epoch Times: Dacă ar fi să reuşiţi să motivaţi generaţia tânără care va urma, ca să facă ceea ce faceţi dvs, ce le-aţi spune, de ce să o facă?
Să o facă dacă simt asta. Pentru că o simt. Nu e nevoie de mai mult. În rest nu există probleme, sunt doar soluţii. În momentul când ei or să se apuce şi or să aibă dorinţa din inimă să o facă - totul va veni!
Epoch Times: Vă simţiţi însufleţit de ceva, de ceva de sus, divin, care vă inspiră aceste lucruri?
Categoric, ceva care mă inspiră şi nu mă lasă să nu o fac. Mă îndeamnă să o fac. Dacă tinerii vin o dată, de două ori în sală vor descoperi că există şi o altă lume, o lume minunată, o lume caldă, o lume plină de candoare, de frumuseţe şi de bogăţie sufletească.
Epoch Times: Doriţi să transmiteţi ceva publicului bucureştean?
Da. Să le spun că şi Bucureştiul a devenit o capitală a muzicii. A intrat în rândul capitalelor europene. În Bucureşti se întâmplă ceva. Şi nu numai publicului bucureştean, ci şi turiştilor din Bucureşti: există Ateneul Român şi se întâmplă ceva aici.
Îi mulţumim dlui Dorin Ioniţă pentru interviu. Da, există Ateneul Român şi se întâmplă ceva aici. Stă mărturie bucuria care a umplut seară de seară inimile publicului, care a răsplătit prin aplauze îndelungi măiestria interpreţilor români şi de peste hotare.
"Trebuie sa recunoastem, prospectarea derularii programelor de concerte de catre Lanto Communication, pentru rastimpul estival, a depasit din nou asteptarile noastre prin continut si participari. Formulele alese si atractivitatea de calitate o demonstreaza cu prisosinta” mărturisea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.
Este adevărat. Aşteptăm cu bucurie următorul eveniment de care suntem siguri că va fi un nou reper de cultură în viaţa noastră muzicală.