Îmbunătăţirea mediului de afaceri este una dintre cele mai importante priorităţi ale Guvernului
alte articole
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, nu este pe deplin mulţumit de performanţa obţinută de RM, care a urcat cinci poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, şi îşi propune ca în următorii ani ţara noastră să ajungă în top 50 la capitolul calitatea mediului de afaceri. Potrivit "Infotag", Lazăr a menţionat marţi, după şedinţa Guvernului, că Moldova are mai multe constrângeri de ordin obiectiv pentru investiţii.
"Îmbunătăţirea mediului de afaceri este una dintre cele mai importante priorităţi ale Guvernului. Astăzi am prezentat primele rezultate în eliminarea constrângerilor critice în calea mediului de afaceri, am discutat şi despre ratingurile internaţionale care reprezintă faţa Republicii Moldova pentru investitorii străini", a spus ministrul.
În opinia lui, RM mai are foarte multe de făcut la capitolul îmbunătăţirii calităţii mediului de afaceri, precizând totodată că cel mai important este schimbarea mentalităţii şi atitudinii instituţiilor faţă de mediul de afaceri.
"Putem avea legi foarte bune, strategii, programe, dar atât timp cât toate instituţiile, în persoana angajaţilor şi conducătorilor, nu vor înţelege că trebuie să aibă deschiderea necesară în faţa mediului de afaceri, nu avem nicio şansă să progresăm. Avem instituţii care sunt foarte deschise mediului de afaceri, dar avem şi instituţii care sunt foarte închise la acest capitol", a spus ministrul.
El a informat că începând cu anul viitor va fi realizat un studiu la nivel internaţional, iar fiecare fiecare ministru, şef de instituţie, se va regăsi într-un rating.
"Aşa cum spunea premierul, Guvernul are responsabilitatea colectivă, dar ţara trebuie să-şi cunoască eroii în faţă. Eu îmi doresc să apară acest studiu în care fiecare ministru şi şef de instituţie să se regăsească. Trebuie să responsabilizăm funcţionarii. Ce trebuie să facem ştim, cum trebuie să facem, de asemenea, ştim. Eu am impresia că nu toată lumea a înţeles că trebuie să facă. Sunt instituţii care nu au înţeles că documentele aprobate de Guvern, trebuie să fie şi executate. Noi am decis să delegăm funcţia de analiză şi monitorizare a implementării Foii de parcurs mediului privat, inclusiv membrilor Consiliului Economic de lângă Prim-ministrul Republicii Moldova", a spus Lazăr.
În cadrul şedinţei Guvernului, ministrul Valeriu Lazăr a prezentat un raport privind implementarea Foii de parcurs privind acţiunile prioritare ale Guvernului în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri pe termen scurt. Foaia de parcurs reprezintă o agendă a Guvernului, cu acţiuni concrete, orientate spre eliminarea barierelor administrative pentru mediul de afaceri şi ameliorarea climatului investiţional, preconizate a fi realizate pe termen scurt.
Totodată, Foaia de parcurs constituie un instrument de implementare imediată a priorităţilor şi obiectivelor trasate în Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020 - document strategic pe termen lung.
Marţi, a fost dat publicităţii raportul anual "Doing Business 2014" al Băncii Mondiale, care situează Republica Moldova pe locul 78 în clasamentul ţărilor cu cel mai favorabil mediu de afaceri. Aflată între Dominica şi Guatemala, ţara noastră a urcat cinci poziţii faţă de anul precedent. Moldova stă cel mai bine la capitolul obţinerii unui credit (locul 13) şi înregistrarea unei proprietăţi (locul 19).
Cel mai prost, Moldova stă la capitolul eliberarea unui permis de construcţie (locul 174). Pe primele locuri în rating se află Singapore, Hong Kong şi Noua Zeelandă, iar la coada clasamentului Ciad, Republica Central Africană şi Libia.