Vanzarea BCR, 75% din veniturile din privatizare si administrare ale AVAS in ultimii patru ani

Banca Comerciala Romana (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.12.2008

Cedarea participatiei BCR a insumat circa 75% din veniturile incasate din privatizari si administrare ale AVAS in guvernarea 2004-2008, perioada in care a vandut diverse companii, atragand in Romania investitori importanti precum Ford, alte firme din portofoliu fiind insa amanate sau lichidate.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a privatizat in ultimii patru ani companii importante precum Automobile Craiova, Electroputere Craiova, Electrica Muntenia Sud sau Foradex, in schimb negocierile si procedurile initiate pentru vanzarea gigantilor industriali din Brasov, Rulmentul, Tractorul si Nitramonia au ramas fara succes, companiile intrand in lichidare.

Privatizarea altor companii, estimata sau anuntata pentru aceasta perioada, a fost amanata din diverse cauze, printre numele transferate urmatoarei guvernari fiind Antibiotice, Oltchim, Salrom, complexurile energetice din bazinul Olteniei, Avioane Craiova sau IAR Ghimbav.

In aceste conditii, vanzarea participatiei de la Banca Comerciala Romana (BCR) a totalizat aproximativ trei sferturi din veniturile Autoritatii generate din activitatea de privatizare si administrare in ultimii patru ani (valoarea pentru 2008 reprezinta estimari ale AVAS, remise agentiei MEDIAFAX la sfarsitul lunii noiembrie, n.r.).

AVAS estimeaza ca va incasa 1,73 miliarde lei in 2008, din care 1,54 miliarde lei din privatizare si administrare. Autoritatea a incasat din aceste activitati suma de 690,9 milioane lei in 2007, 8,1 miliarde lei in 2006 si 288,99 milioane lei in 2005. Cumulat, suma incasata de AVAS din privatizari si administrare in ultimii patru ani ar totaliza circa 10,631 miliarde lei.

Veniturile institutiei provin atat din valorificarea de active bancare sau creante, cat si din privatizare si administrare a participatiilor statului, in aceasta categorie o pondere importanta fiind asigurata si de incasarea de dividende.

La sfarsitul lui 2005, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR. Privatizarea a fost finalizata in octombrie 2006, cand Erste Bank a virat suma aferenta tranzactiei, statul roman incasand 2,2 miliarde de euro (7,8 miliarde lei) pentru actiunile detinute la banca.

Potrivit datelor furnizate de AVAS, in 2005 au fost incheiate 22 de contracte de vanzare — cumparare de actiuni, din care opt contracte pentru pachete majoritare, in 2006 - 95 de contracte, din care 14 contracte pentru pachete majoritare de actiuni, iar in 2007 - 99 de contracte, din care 13 pentru pachete majoritare.

In acest an, pana la jumatatea lunii noiembrie, au fost incheiate 33 contracte, din care cinci contracte pentru pachete majoritare de actiuni. Pana la sfarsitul lui 2008, AVAS estima ca vor mai fi incheiate 12 contracte, din care doua contracte pentru pachete majoritare.

Portofoliul AVAS a fost extins, la 1 ianuarie 2007, cu 41 de companii, dupa preluarea participatiilor detinute de Ministerul Economiei si Comertului. Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost preluat prin absorbtie de AVAS, conform OUG 101/2006.

Petrom, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Foradex, Electrica, Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania, cele trei complexuri energetice, Societatea Nationala a Sarii, Santierul Naval Mangalia, Avioane Craiova, IAR Ghimbav, Romaero, Automobile Craiova, Oltchim sau Romarm sunt o parte din companiile transferate la AVAS prin preluarea OPSPI. Plenul Camerei Deputatilor a respins, in 22 decembrie, proiectul legii de aprobare a OUG 101/2006.

Grupul american Ford a preluat in luna martie 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro.

Al Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita a achizitionat la finele anului trecut de la AVAS 62,82% din capitalul social al Electroputere, printr-o tranzactie de peste 120 de milioane de euro. Pe langa plata actiunilor, in valoare de 2,34 milioane de euro si asigurarea capitalului de lucru, Al-Arrab s-a angajat sa realizeze investitii de 23 milioane euro. Totodata, firma saudita si-a asumat si datoriile Electroputere, evaluate la circa 44 milioane euro, precum si garantiile comerciale catre banci, in suma de 20 milioane dolari.

Grupul italian Enel a fost desemnat, in 2006, castigator al procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, platitind direct statului 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile celei mai mari filiale a Electrica. Enel mai detine in Romania alte doua distributii de energie, in Dobrogea si Banat.

O alta privatizare incheiata de AVAS, in 2007, a fost cea a Foradex. Autoritatea a vandut consortiului alcatuit din firmele Amteck Investitii, Cuprom si Ipronef un pachet de 84,34% din actiunile companiei din Bucuresti, pentru 193,37 milioane lei (58,59 milioane de euro).

In prezent, AVAS are in derulare procedurile de vanzare ale Avioane Craiova si IAR Brasov. In cazul ambelor firme, institutia a respins ofertele companiei Aero Vodochody, dupa ce la termenele limita de valabilitate a ofertei nu a ajuns la o intelegere cu firma din Cehia.

Pe de alta parte, Tractorul si Rulmentul Brasov sau companiile de pe platforma Nitramonia Fagaras au intrat in lichidare.

Firma Tampa Resort, cu capital spaniol, a cumparat in decembrie platforma Rulmentul, cu 35 milioane euro. Teodor Nicolae, manager de proiect in cadrul lichidatorului Casa de Insolventa Transilvania SPRL Cluj Napoca, a declarat ca noul investitor intentioneaza sa pastreze obiectul de activitate al companiei, insa halele de productie vor fi relocate intr-un alt amplasament si capacitatea va fi restransa iarplatforma Rulmentul, care se intinde pe o suprafata de 44 de hectare, va fi transformata intr-un proiect imobiliar.

In cazul Tractorul, Flavus Investitii a castigat, in iulie 2007, activele uzinei si terenul aferent cu o suprafata de 126 hectare, la pretul de 77 milioane euro, fara TVA. Un an mai tarziu, Flavus Investitii a anuntat ca va dezvolta pe platforma unul dintre cele mai mari proiecte imobilare din sud-estul Europei, in urma unor investitii de circa 1,5 miliarde euro, iar mai putin de o cincime din suprafata uzinei va fi rezervata pentru activitati industriale.

Viromet Victoria, din grupul InterAgro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a castigat in decembrie 2007 licitatia de vanzare a societatilor de pe platforma industriala Nitramonia Fagaras, la un pret de 33 milioane lei, inclusiv TVA, mai mic cu 20% decat cel de pornire. In martie 2008, a fost infiintata societatea Nitroporos, pentru administrarea activelor celor cinci companii, care urma sa inceapa productia in octombrie.

Printre companiile mari pe care AVAS nu a reusit sa le privatizeze in actualul mandat se numara Oltchim, Salrom, Complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari sau Antibiotice Iasi.

In cazul Oltchim, procesul de privatizare urma sa fie initiat in cursul semestrului al doilea din 2005, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor AVAS. Litigiul prelungit cu actionarii minoritari a contribuit insa la intarzierea inceperii procedurilor de privatizare a companiei. Combinatul chimic a anuntat recent ca vrea sa contracteze un credit de maxim 100 milioane euro, in principal pentru preluarea activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti a Petrom.

Acordarea de credite si esalonarea datoriilor companiilor din portofoliul AVAS va putea fi realizata in baza unei ordonante de urgenta, aprobata recent de Guvern, cu fonduri puse la dispozitia Autoritatii de catre Ministerului Economiei.

Pentru Salrom, Autoritatea a elaborat in octombrie 2008 un proiect de Hotarare de Guvern care prevede vanzarea unor active rentabile si eficientizarea activitatilor care vor fi pastrate in portofoliul companiei, si ulterior privatizarea prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Potrivit AVAS, restructurarea va fi realizata tinandu-se cont de activele strategice pentru industriile sticlei si maselor plastice si de existenta consumatorilor captivi ai Salrom, care nu au alternativa in privinta aprovizionarii cu materii prime, respectiv Oltchim, Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti.

Dupa ce a incercat sa privatizeze Santierul Naval Mangalia de patru ori, fara succes, AVAS a aprobat un program de restructurare si pentru aceasta companie, care prevede, printre altele, asocierea cu un partener, in vederea construirii si repararii de nave. Santierul Naval Mangalia si Lurssen Las Investment au semnat la 1 octombrie 2008 un contract de asociere, prin care firma germana va investi 10,5 milioane euro in urmatorii trei ani.

In privinta firmelor din sectorul energetic, AVAS a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, aprobat in octombrie 2008 de Guvern, pentru infiintarea unei companii energetice integrate, cu activitati de distributie, furnizare, mentenanta si productie, care sa includa companiile Electrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Rovinari.

In cazul CE Craiova, procedura de privatizare va avea o durata de un an si jumatate. Autoritatile asteapta raspunsul la notificarea obligatorie trimisa Comisiei Europene, pana la sfarsitul acestui an, dupa care va incepe etapa de precalificare.

AVAS nu a reusit sa privatizeze in actualul mandat compania Antibiotice Iasi, revocand oferta dupa ce Guvernul a abrogat actul normativ prin care societatea era scoasa la vanzare prin licitatie cu strigare. Licitatia urma sa fie organizata in martie, la pretul de pornire de 136 de milioane euro.

In perioada ultimei guvernari, presedintii Autoritatii au fost Gabriel Zbarcea (ianuarie 2005 - septembrie 2005), Razvan Orasanu (ianuarie 2006 - octombrie 2006) si Teodor Atanasiu, (din octombrie 2006 pana in prezent). Fostul vicepresedinte al AVAS, Giliola Ciorteanu, a asigurat interimar conducerea institutiei dupa demisia lui Zbarcea, pana la instalarea lui Orasanu.

Ultimii patru ani de mandat ai Autoritatii au consemnat atat vanzari reusite, prin prisma sumelor incasate, in cazul BCR, si a investitorilor cu potential atrasi, precum Ford si Enel, precum si amanari ale privatizarii unor companii importante, la care se adauga lichidarea gigantilor din Brasov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor