'Vânătorul de nazişti' Efraim Zuroff, istoric şi detectiv în acelaşi timp

În lume mai sunt sute de criminali nazişti care nu au fost încă pedepsiţi, spune Efraim Zuroff, 'vânătorul de nazişti', director al Centrului Simon-Wiesenthal din Ierusalim, într-un interviu publicat în ediţia de marţi a ziarului Le Figaro, în care vorbeşte despre dificultăţile misiunii sale.
Epoch Times România
18.07.2012

În lume mai sunt sute de criminali nazişti care nu au fost încă pedepsiţi, spune Efraim Zuroff, 'vânătorul de nazişti', director al Centrului Simon-Wiesenthal din Ierusalim, într-un interviu publicat în ediţia de marţi a ziarului Le Figaro, în care vorbeşte despre dificultăţile misiunii sale.

'După cel de-al Doilea Război Mondial, era imposibil pentru Germania să-i judece pe toţi vinovaţii genocidului. Deci, ea s-a concentrat pe ofiţeri, iar acum Germania acceptă să urmărească în justiţie orice persoană care a comis crime de război, cu condiţia să aibă probe suficiente', afirmă Efraim Zuroff.

El defineşte meseria de 'vânător de nazişti' drept o 'muncă de istoric' în primul rând. 'Colaborez cu cercetători din Germania, din mai multe ţări din Europa de Est şi din Argentina, care studiază arhivele ca să găsească numele criminalilor nazişti. Apoi, este o muncă de detectiv, pentru localizarea acestora. De exemplu, l-am găsit pe Charles Zentai, un ofiţer ungur vânător de evrei, verificând registrele electorale australiene, deoarece participarea la vot este obligatorie în această ţară. Şi mai este şi o muncă de lobby, pentru a convinge statele să treacă la acţiune şi să-i aducă pe criminali în faţa justiţiei. Pentru acest lucru a fost elaborată faimoasa listă cu 'cei mai căutaţi criminali nazişti din lume', în fruntea celor zece aflându-se Laszlo Csatary. Vrem să atragem atenţia asupra acestor cazuri. Ordinea includerii în această listă a respectat trei criterii: nivelul ierarhic, implicarea personală în omorârea evreilor şi amploarea crimelor. Astfel, Laszlo Csatary era foarte important din punct de vedere al primului şi ultimului criteriu, deoarece el era comandant de poliţie şi s-a făcut vinovat de uciderea a 15.000 de evrei', a adăugat cercetătorul.

'Operaţiunea ultimei şanse' a fost lansată în 2002 în ţările baltice pentru identificarea ultimilor criminali de război nazişti aflaţi în libertate. 'Se oferă o recompensă financiară în valoare de 25.000 de dolari oricărei persoane care deţine o informaţie în acest sens. În realitate, recompensa este oferită doar dacă se ajunge la o condamnare, deci acest lucru nu se prea întâmplă. Datorită acestei operaţiuni, am primit 630 de nume, din care 9 s-au dovedit cazuri serioase şi care au fost adăugaţi la lista celor mai căutaţi criminali nazişti. În cadrul acestei operaţiuni, un informator ne-a dat informaţii acum zece luni despre locul unde se află Laszlo Csatary în Budapesta', a precizat Efraim Zuroff.

Dar după ce au fost depistaţi criminalii, aducerea lor în faţa justiţiei este foarte dificilă, deoarece, potrivit cercetătorului, procedurile sunt lungi şi greoaie. 'Aceşti criminali sunt toţi în vârstă, pot să moară în orice clipă. Apoi, nu toate ţările cooperează pentru expulzarea lor. În Europa de Est, ţările sunt foarte rezervate în ceea ce priveşte judecarea acestor crime. În Canada, nu există nicio voinţă politică pentru expulzarea foştilor nazişti, care provin majoritatea din Europa de Est. Când autorităţile descoperă trecutul criminal al unor resortisanţi, unora li se retrage cetăţenia, dar adesea o redobândesc din nou, şi niciul nu a fost expulzat vreodată. În schimb, în Statele Unite, s-a retras cetăţenia unui număr de 75 de persoane şi 54 au fost expulzate. Această diferenţă de atitudine se explică, fără îndoială, în parte, prin faptul că în Statele Unite, comunitatea de evrei este mai importantă, în timp ce în Canada, comunitatea de imigranţi din Europa de Est este mai importantă', potrivit lui Efraim Zuroff.

În concluzie, sunt foarte puţine condamnări, dar ele nu reprezintă singurul criteriu de succes al operaţiunii. 'Chiar dacă nu se ajunge la proces, faptul că s-a obţinut retragerea cetăţeniei unui criminal este o mică victorie în sine. Şi simpla dezvăluire publică a trecutului unor persoane poate fi o pedeapsă. În cazul lui Charles Zentai, de exemplu, anturajul său nu era deloc la curent cu trecutul acestuia. În anii '90, am descoperit că guvernul lituanian reabilitase 200 de criminali nazişti. Datorită dezvăluirii trecutului acestora, reabilitarea a fost anulată', spune în finalul interviului directorul Centrului Simon-Wiesenthal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor