Criminalul nazist Laszlo Csatary, localizat la Budapesta, nu a fost încă arestat

Cel mai căutat criminal nazist, Laszlo Csatary, identificat şi localizat la Budapesta datorită cotidianului britanic The Sun, nu a fost încă arestat, deoarece când poliţia ungară s-a dus să-l aresteze, apartamentul în care locuia acesta era gol, scrie ziarul 20 Minutes în ediţia de marţi.
Cel mai căutat criminal nazist, Laszlo Csatary, identificat şi localizat la Budapesta. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
18.07.2012

Cel mai căutat criminal nazist, Laszlo Csatary, identificat şi localizat la Budapesta datorită cotidianului britanic The Sun, nu a fost încă arestat, deoarece când poliţia ungară s-a dus să-l aresteze, apartamentul în care locuia acesta era gol, scrie ziarul 20 Minutes în ediţia de marţi.

Potrivit lui Peter Feldmayer, preşedintele Asociaţiei comunităţilor evreieşti din Ungaria, chiar dacă Laszlo Csatary 'nu va reuşi să ajungă prea departe', această dispariţie alimentează polemica deja generată de justiţia ungară, criticată că nu a acţionat mai repede ca să-l aresteze pe cel mai căutat criminal nazist din lume. Contactată de ziarul 20 Minutes, ambasada Ungariei din Franţa nu a vrut să facă niciun comentariu asupra acestui subiect.

Centrul Simon-Wiesenthal din Ierusalim a trimis în urmă cu peste zece luni justiţiei ungare informaţii despre trecutul acestui bărbat, şeful poliţiei din ghetoul evreiesc din oraşul slovac Caşovia (Kosice) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde 15.700 evrei au fost unii asasinaţi, iar cei mai mulţi au fost deportaţi în lagărul de la Auschwitz (Polonia).

Săptămâna trecută, Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon-Wiesenthal, a trimis noi documente incriminatoare la adresa lui Laszlo Csatary, legate de deportarea în 1941 a 300 de evrei din Caşovia în Kamenetsk-Podolsk, în Ucraina, aflată în acea perioadă sub ocupaţie nazistă. Luni, Parchetul de la Budapesta a declarat că a deschis o anchetă în septembrie 2011 pe baza informaţiilor furnizate de Centrul Simon-Wiesenhal, fără a menţiona totuşi în comunicat numele lui Laszlo Csatary.

Justiţia se confruntă cu diverse 'probleme' în cadrul anchetei, a precizat Parchetul, mai ales din cauza perioadei lungi care a trecut de la comiterea faptelor, precum şi a dificultăţilor de localizare în străinătate a supravieţuitorilor care ar putea depune mărturie. Rezolvarea acestor dificultăţi 'este o condiţie prealabilă pentru clarificarea faptelor şi pentru o decizie de continuare a anchetei', a declarat Parchetul.

Efraim Zuroff a criticat lipsa de reacţie a poliţiei ungare: 'Nu s-a întâmplat nimic. La vârsta pe care o are Csatary, sănătatea i se poate degrada oricând. Trebuie acţionat rapid'. Guvernul ungar a amintit doar că 'a sprijinit mereu căutarea autorilor crimelor din trecut' şi 'aflarea adevărului şi pedepsirea vinovaţilor'.

În 1995, Laszlo Csatary fusese identificat de autorităţile din Canada, dar el a reuşit să fugă după ce şi-a recunoscut în faţa anchetatorilor canadieni un rol 'limitat' în deportarea evreilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor