Cei mai căutaţi criminali de război nazişti
Ladislaus Csizsik-Csatary, în vârstă de 97 de ani, acuzat de complicitate la moartea a 15.700 de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsit la Budapesta de o echipă de jurnalişti britanici. El era primul pe lista celor mai căutaţi criminali nazişti în viaţă difuzată de Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalim, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de luni.
Centrul Wisenthal a lansat în 2002 o operaţiune pentru prinderea ultimilor criminali nazişti încă în viaţă şi în libertate. În cadrul acestui proiect care vizează nouă ţări, se acordă o recompensă de 25.000 de dolari pentru orice informaţie care ar putea duce la arestarea acestora.
Partea cea mai grea nu este localizarea acestora, ci aducerea lor în faţa unui tribunal. În majoritatea cazurilor, ei sunt foarte în vârstă, sunt bolnavi sau simulează o boală şi reuşesc adesea să scape de extrădare şi de procese. 'Vânătorul de nazişti', francezul Serge Klarsfeld, nu-şi ascunde scepticismul în legătură cu procedurile judiciare pe care guvernul ungar le va aplica în cazul lui Ladislaus Csizsik-Csatary.
Printre sutele de criminali nazişti căutaţi, cei mai importanţi pentru Centre Wiesenthal sunt următorii, unii dintre ei fiind foarte puţin cunoscuţi:
Gerhard Sommer, 90 de ani (Germania)
Fost sublocotenent în divizia a 16-a SS Reichsfuhrer, el a fost condamnat în contumacie, în iunie 2005, la închisoare pe viaţă pentru uciderea a 560 de civili italieni, din care 120 de copii, la 12 august 1944, într-un sat din Toscana. În 2002, a fost declanşată o anchetă în Germania, dar el nu a fost inculpat.
Vladimir Katriuk, 90 de ani (Canada)
Membru al unui batalion ucrainian, el este acuzat că a participat la atrocităţile comise împotriva unor civili din Belarus, în perioada 1942-1944. După război, a stat în Franţa şi apoi a emigrat în Canada. În 1999, Curtea federală i-a retras cetăţenia canadiană, considerând că a minţit atunci când a vrut s-o obţină. În final, autorităţile au respins decizia de revocare a cetăţeniei şi i-au permis să stea în ţară.
Karoly Zentai, 90 de ani (Australia)
În 1944, acest ofiţer ungar 'vânător' de evrei l-a omorât în bătaie pe un tânăr într-un tren pentru că nu purta steaua galbenă. De şaizeci de ani s-a refugiat la Perth (Australia), unde a obţinut cetăţenia australiană. În 2005, Ungaria a solicitat extrădarea lui, dar fără să o obţină până în prezent, deoarece avocaţii acestuia spun că starea lui de sănătate nu îi permite să facă faţă unui proces.
Seoren Kam, 90 de ani (Germania)
Fost membru al diviziei de blindate SS Vikingbrigades, el a participat la asasinarea jurnalistului antinazist Carl Henrik Clemmensen, în 1943. De origine daneză, Soeren Kam s-a refugiat în Germania unde a obţinut cetăţenia germană în 1956. Extrădarea sa cerută de Copenhaga a fost refuzată de un tribunal din Bavaria în 2007 din lipsă de dovezi.
Ivan Kalymon, 91 de ani (Statele Unite)
În timp ce activa într-o unitate de poliţie ucrainiană controlată de nazişti, Ivan Kalymon a participat în perioada 1941-1944 la omorârea şi deportarea evreilor din ghetoul din Liov. A emigrat în 1949 în Statele Unite, unde a primit cetăţenia în 1955. În 2007, un judecător a revocat cetăţenia şi a decis expulzarea lui, dar nicio ţară nu vrea să-l primească.
Algimantas Dailide, 90 de ani (Germania)
Adjunct al şefului poliţiei din Vilnius în timpul ocupaţiei naziste, el a participat la raziile împotriva evreilor, care au fost apoi executaţi de nazişti şi de colaboratori lituanieni. Extrădat de americani în Germania în 2003, a fost declarat vinovat de un tribunal lituanian în 2006, dar fără executarea pedepsei.
Mihail Gorshkow , 89 de ani (Estonia)
Acest estonian de origine rusă era translator pentru gestapo în Belarus. A fost acuzat că a participat la masacrarea evreilor din ghetoul din Slutzk, în 1943. S-a refugiat mai întâi în Statele Unite, s-a reîntors la începutul anilor 2000 în Estonia când americanii i-au descoperit trecutul şi i-au retras cetăţenia. Autorităţile estoniene au decis încetarea anchetei, explicând că era un caz de identitate greşită.
Helmut Oberlander, 88 de ani (Canada)
Acest ucrainian de origine germană a activat într-o unitate de poliţie militarizată, Einsatzgruppen, care ar fi asasinat peste 23.000 de persoane. A fugit în Canada după război, unde şi-a pierdut şi redobândit apoi de două ori cetăţenia canadiană.
Alte două nume figurează pe lista centrului, deşi există o foarte mică probabilitate ca ei să mai fie în viaţă:
Alois Brunner
Acest fost căpitan SS este responsabilul direct al deportării a peste 120.000 de evrei, din Austria, Grecia şi Franţa. După război, s-a refugiat în Siria. Născut în 1912, există slabe speranţe ca el să mai fie în viaţă, deşi moartea lui nu a fost niciodată confirmată.
Aribert Heim
Acest fost medic austriac al lagărului de concentrare de la Mauthausen, în 1941, a omorât sute de deportaţi. Supranumit 'măcelarul' sau 'doctorul morţii', el efectua experienţe sadice, prelevând mai ales organe fără anestezie şi măsurând durata agoniei victimelor, după ce le injecta otravă mortală în inimă. În momentul în care era aproape să fie arestat în Germania, a dispărut în 1962. Se pare că s-ar fi refugiat în Egipt, unde s-ar fi convertit la islam şi şi-ar fi luat numele de Tarek. Se pare că a murit de cancer la Cairo, în 1992, dar există mai multe elemente care aruncă îndoieli asupra acestei versiuni: corpul lui nu a fost niciodată găsit şi niciunul din moştenitorii lui nu a cerut milionul de euro aflaţi într-un cont în Germania.