Valeriu Paşa, despre Raportul Consiliului UE: Guvernanţii RM să nu mai mintă, că nu îi crede nimeni

Consiliul UE reaminteşte autorităţilor RM că trebuie să ia măsuri imediate în vederea îndeplinirii criteriilor ce ţin de combaterea corupţiei şi spălării banilor, altfel regimul de vize poate fi periclitat.
Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

În urma ultimelor discuţii privind progresul Republicii Moldova, Consiliul Uniunii Europene a emis luni un avertisment dur la adresa autorităţilor de la Chişinău, subliniind că sistemul electoral, libertatea presei şi lupta cu corupţia încă necesită reforme urgente.

Înaltul for european îşi exprimă regretul că schimbarea sistemului electoral a desconsiderat recomandările esenţiale ale Comisiei de la Veneţia, menţionând lipsa consensului politic naţional şi riscul ca eventualii candidaţi în circumscripţii să fie influenţaţi de interesele obscure ale celor cu „saci cu bani”.

Potrivit unui comunicat, Consiliul UE aminteşte insistent guvernării moldovene despre necesitatea asigurării unei concurenţe politice echitabile, inclusiv prin respectarea recomandărilor privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale.

UE îndeamnă guvernanţii să asigure transparenţa şi concurenţa în sectorul mass media prin reducerea concentrării acesteia în mâinile oligarhilor şi insistă pe garantarea independenţei, pluralismului şi pe oferirea de informaţii de calitate cetăţenilor.

Referindu-se la primul raport realizat de Comisie în cadrul mecanismului de suspendare a vizelor din decembrie 2017, Consiliul reaminteşte că trebuie luate măsuri imediate în vederea îndeplinirii criteriilor ce ţin de combaterea corupţiei şi spălării banilor, altfel regimul de vize poate fi periclitat. Mai mult, UE atenţionează asupra lipsei de rezultate concrete în combaterea corupţiei, în special la nivel înalt.

De asemenea, Consiliul atrage atenţia asupra importanţei asigurării unei justiţii imparţiale şi îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu cazurile de urmărire penală împotriva unor judecători, avocaţi şi oponenţi politici.

În raportul ce cuprinde 27 de puncte, Consiliul UE semnalează toate domeniile care necesită reforme, cele care au înregistrat unele progrese dar vine şi cu recomandări pentru autorităţile R. Moldova.

În replică, liderul PD, Vlad Plahotniuc susţine că raportul Consiliului UE şi criticile aduse la adresa reformelor promovate de Republica Moldova ar fi un stimul pentru guvernare. ”Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că au la Chişinău interlocutori serioşi şi realişti, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine.”

În context, activistul civic Valeriu Paşa a ţinut să traducă din ”limbaj diplomatic” mesajul Consiliului miniştrilor de Externe UE, menţionând că aceştia le transmit guvernanţilor moldoveni să anuleze mixtul, să bage la dubă ”şorii” implicaţi în frauda bancară şi să se apuce de treabă. Dar printre rânduri se citeşte:"Nu mai încercaţi să ne prostiţi! Nu vă crede nimeni!"