Liderul PPDA, către James Pettit: În Moldova are loc implementarea defectuoasă a unor legi benefice doar guvernării
alte articole
Preşedintele Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul căreia liderul PPDA a expus succint atitudinea Platformei faţă de referendumul pentru demiterea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, eveniment care a avut loc duminică în Capitală.
“Platforma DA a lăsat decizia de a participa sau nu la acest referendum la discreţia chişinăuienilor şi nu a intervenit cu apeluri gratuite pro sau contra”, a afirmat Andrei Năstase. Acesta a mai menţionat că rezultatele referendumului au fost o palmă serioasă pentru preşedintele Dodon şi, în general, pentru socialişti, în esenţă lucrurile rămânând neschimbate.
În opinia politicianului pro-european, singura şansă de a schimba situaţia din Chişinău ar fi demisia lui Dorin Chirtoacă, care acum ar reprezenta un gest temerar şi ar oferi chişinăuienilor posibilitatea de a alege în primăvară un primar merituos, capabil să scoată administraţia municipală din captivitate. Altfel, interimatul se va menţine până la alegerile locale din 2019, chiar şi în condiţiile în care actualul primar interimar Silvia Radu nu are suportul populaţiei, întrucât la prezidenţiale aceasta a acumulat în Capitală circa 1600 de voturi.
Potrivit unui comunicat PPDA, discuţia s-a axat şi pe probleme cum ar fi „adoptarea de curând a unor legi antipopulare, dar şi implementarea defectuoasă a unor legi, în esenţă euroconforme; aşa-zisa stabilitate benefică doar pentru guvernarea coruptă, care nu face altceva decât să sporească starea de incertitudine şi nesiguranţă prin jocurile sale de culise şi oferă, de fapt, „stabilitatea” unei zone gri, obscure; modelul de opoziţie obedientă, pe care şi-l doreşte puterea; „spectacolul” cu descinderi ale forţelor de ordine care nu este o luptă veritabilă cu corupţia, ci doar o preluare a controlului asupra diverselor zone de influenţă etc”.
În context, ambasadorul SUA a salutat eforturile Platformei DA de consolidare a societăţii în exercitarea drepturilor cetăţeneşti şi în năzuinţele acesteia de edificare a unui stat de drept, cu instituţii democratice şi o economie funcţională. Excelenţa Sa s-a arătat interesat şi de subiectul schimbării sistemului de vot şi acţiunile ulterioare ale formaţiunii.
Astfel, vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a prezentat succint o analiză a modului arbitrar de delimitare a circumscripţiilor de către o comisie dominată de partidele de la guvernare. „Circumscripţiile au fost create în baza rezultatelor scrutinului prezidenţial, astfel încât din 46 de circumscripţii, în cel puţin 30, Dodon să poată câştiga chiar din primul tur”, a specificat Slusari.
La sfârşitul întrevederii, liderul PPDA i-a înmânat ambasadorului Statelor Unite un Memoriu despre cazurile concrete de persecuţii fără precedent, la care au fost supuşi o mare parte a susţinătorilor Platformei DA, precum şi o scrisoare deschisă pe subiectul captivităţii instituţiei publice a audiovizualului, compania „Teleradio-Moldova”.