Valeriu Nicolae: Guvernul Cîţu a pus în Consiliul de Supraveghere la Transelectrica oameni care nu au legătură cu domeniul energetic

Valeriu Nicolae (Facebook)
D.B.
05.08.2021

Fostul secretar de stat Valeriu Nicolae a anunţat, într-un articol publicat în Libertatea.ro, că Transelectrica SA - compania naţională care asigură transportul energiei electrice - are de la sfârşitul lunii iunie un nou Consiliu de Supraveghere. Însă, cu excepţia şefului, niciunul dintre membri nu are vreo legătură cu domeniul energetic.

Unul dintre aceştia ar fi “omul de încredere al lui Cîţu la Guvern”, iar despre altul s-ar spune că este amic din copilărie cu premierul. Pe listă mai apar un fost şef de tineret de la PNL, o soţie de general SPP şi o fostă angajată de la Cotroceni, mai afirmă Valeriu Nicolae.

Iată ce spune autorul articolului despre membrii Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica:

Victor Florin Dumitriu - a terminat ASE-ul în 1988. Are o gaură de trei ani în CV de la terminarea facultăţii. Cu zero experienţă, ajunge în 1991 direct consilier guvernamental. După numai trei ani, devine secretar de stat la Ministerul Turismului în perioada cumplită a „privatizărilor” oficiilor judeţene de turism. După ieşirea de la guvernare, ajunge director general la o firmă de consultanţă financiară şi acţionar la altă firmă, care se ocupa de brokeraj şi imobiliare. Revine PSD la putere în 2000, imediat este numit secretar de stat la investiţii străine, apoi secretar general la Eximbank, locul acela minunat unde se făceau de zeci de ori mai mulţi bani decât în oricare altă slujbă la stat. În 2002 e numit vicepreşedinte la ceea ce va deveni viitoarea Agenţie pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), loc care a duhnit a corupţie în perioada guvernului Năstase şi care a îmbogăţit peste noapte o mulţime de oameni „conectaţi”.

În CV-ul cel mai recent apare o gaură de patru ani între slujba de vicepreşedinte la AVAS şi momentul în care devine, în 2008, consilierul personal al domnul Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei a fost condamnat recent, în prima instanţă, la închisoare cu executare pentru luare de mită etc.

Din declaraţia lui de avere completată la alegeri aflăm că a trăit cu energie solară în 2011 – zero lei declaraţi la venit.

În decembrie 2016 devine consilierul parlamentar al unui tânăr senator PNL, Florin Cîţu, şi apoi consilierul ministrului Cîţu. Conform declaraţiei de avere, venitul total câştigat în 2016 a fost de 6,5 lei pe zi, sub 200 de lei pe lună. În 2017 a făcut 55 de lei pe zi, căci deja lucrează pentru domnul senator. Ajunge membru în CA la Fondul de Contragarantare – o megasinecură. Nu este singura, căci este numit şi la CFR Comunicaţii. Florin Cîţu l-a propus anul trecut preşedinte la Eximbank. BNR a refuzat candidatura pentru că nu e calificat. În februarie 2021 este numit consilier de stat la Cancelaria primului ministru. În 2020, domnul Dumitriu a primit de la stat 439.621 de lei, adică spre 7.500 de euro pe lună. În 2021, pe lângă salariul de la guvern mai primeşte şi cei 15.532 de lei pe lună de la Consiliul de Supraveghere de la Transelectrica, alt domeniu cu care nu are nicio legătură, plus 7.929 de lei de la OPCOM (ţine tot de Transelectrica).

Mai clar, domnul Dumitriu a primit de la stat într-o lună 37.680 de lei comparativ cu cei 200 de lei pe lună din privat pe care i-a primit în anul dinainte de a deveni consilierul domnului Cîţu. Adică de peste 188 de ori mai mult.

Adrian Nicolae Blăjan - a terminat celebra Facultate de Drept Spiru Haret în 2006, la 28 de ani. Până atunci, potrivit CV-ului, nu a avut niciun job. Dar imediat după ce termină facultatea, devine consilier juridic la Vâlcea, face între timp şi un masterat la Sibiu. În CV scrie că a fost angajat în privat, fără a da numele angajatorului. L-am găsit angajat la Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrii din Râmnicu Vâlcea.

O publicaţie din Vâlcea susţine că domnul Blăjan este prieten din copilărie cu domnul Cîţu. În 2019 trece în avocatură, iar în 2021 este numit consilierul personal al secretarului general al guvernului, domnul Gorun, numit acolo de domnul Cîţu, după ce înainte fusese secretar general adjunct la Ministerul Finanţelor. Conform declaraţiei de avere, până la venirea la putere a prietenului, domnul Blăjan nu deţinea nicio proprietate şi se lăuda cu 1.045 de lei în conturi. Domnul Blăjan a fost numit rapid în consiliul de supraveghere din Transelectrica şi la OPCOM (tot Transelectrica). Îl plătim acum cu 30.805 lei pe lună.

Vă invităm să citiţi articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor