Vaccinurile anti-COVID-19 chineze par să nu fie eficiente în realitate - studiu Washington Post

. (pixabay.com)
A.P.
06.06.2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat recent utilizarea de urgenţă a vaccinurilor Sinopharm şi Sinovac împotriva COVID-19, în ciuda faptului că ţările care au folosit vaccinurile fabricate în China în programele lor de vaccinare raportează rezultate mixte, în cel mai bun caz.

"În Seychelles, Chile şi Uruguay, toţi au folosit Sinopharm sau ... Sinovac în eforturile lor de vaccinare în masă, însă numărul cazurilor a crescut chiar şi după administrarea dozelor”, relatează The Washington Post.

Iar în Bahrain, una dintre primele ţări care au folosit vaccinul Sinopharm, „decesele zilnice prin COVID-19 au crescut la o rată de 12 la milion în ultimele săptămâni - un focar de aproape cinci ori mai letal decât cel al Indiei - determinând guvernul naţiunii insulare să închidă centrele comerciale şi restaurantele într-un efort de a limita răspândirea", potrivit Wall Street Journal.

Citiți și China recunoaşte că vaccinul său anti-COVID este apă de ploaie. Încearcă să combine mai multe vaccinuri pentru a spori eficacitatea

Dr. Waleed Khalifa al Manea, subsecretar al Sănătăţii din Bahrain, a declarat pentru WSJ că recenta creştere a cazurilor „a survenit în principal ca urmare a întâlnirilor de familie - am avut Ramadanul, care este un eveniment foarte social în Bahrain”, dar a mai spus că ţara îndeamnă persoanele în vârstă şi pe cei cu boli cronice să obţină un rapel în şase luni cu vaccinul Pfizer-BioNTech. Bahrain şi Emiratele Arabe Unite învecinate au început să ofere injecţii de rapel la sfârşitul lunii mai, "după ce studiile au arătat că unii dintre cei vaccinaţi nu au dezvoltat suficienţi anticorpi", relatează Washington Post.

"În Dubai - cel mai populat emirat din EAU - autorităţile sanitare ale emiratului au început, de asemenea, să revaccineze pe tăcute folosind Pfizer-BioNTech în cazul celor care fuseseră pe deplin inoculaţi cu Sinopharm", relatează WSJ.

„În ciuda îngrijorării cu privire la eficacitatea Sinopharm, experţii spun că vaccinul funcţionează bine în majoritatea cazurilor şi că ar putea juca un rol semnificativ dată fiind lipsa dozelor de vaccin din întreaga lume”, relatează WaPo.

OMS declară că are un nivel scăzut de încredere în eficacitatea vaccinului la persoanele în vârstă, din cauza lipsei de date.

Citiți și Efectul ciudat al vaccinurilor Sinovac: Ţările care îl folosesc raportează creşterea numărului cazurilor de Covid

Un studiu evaluat de colegi, publicat pe 26 mai, a constatat că vaccinul Sinopharm a fost eficient 78% împotriva bolilor simptomatice, dar participanţii la studiu au fost în general bărbaţi tineri sănătoşi, relatează WSJ. "Într-un studiu separat, nepublicat, bazat pe utilizarea Sinopharm în Serbia, s-a constatat că 29 la sută din 150 de participanţi aveau zero anticorpi împotriva virusului la trei luni după ce primiseră prima din cele două doze. Vârsta medie a oamenilor care au participat la studiul sârbesc a fost peste 65 de ani".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor