Vaccinul Johnson & Johnson, risc mai crescut de sindrom neurologic - afirmă FDA

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a SUA va adăuga pe lista efectelor secundare produse de vaccinul Johnson & Johnson împotriva coronavirusului riscul crescut de apariţie a unei afecţiuni neurologice rare, cunoscute sub numele de sindrom Guillain-Barre, potrivit New York Times.

Deşi autorităţile de reglementare a medicamentelor din SUA au subliniat că şansele de a dezvolta afecţiunea sunt scăzute, acestea par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul beneficiarilor vaccinului Johnson & Johnson decât în ​​rândul populaţiei din Statele Unite, potrivit surselor familiare cu decizia.

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de sindrom Guillain-Barre în rândul celor vaccinaţi cu Johnson & Johnson, printr-un sistem federal de monitorizare care se bazează pe pacienţi şi furnizorii de servicii medicale pentru raportarea efectelor adverse ale vaccinurilor.

Rapoartele sunt considerate preliminare. Majoritatea persoanelor care dezvoltă afecţiunea se recuperează.

Administraţia Biden va anunţa avertismentul de marţi.

Cu toate acestea, FDA a ţinut să precizeze că beneficiile vaccinului în prevenirea bolilor severe sau a decesului cauzate de coronavirus depăşesc cu mult riscul.

Agenţia europeană a medicamentului ar putea urma în curând exemplul.

Nu s-a găsit nicio legătură între sindromul Guillain-Barre şi vaccinurile coronavirus dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna, ceilalţi doi producători autorizaţi la nivel federal.

Aproape 13 milioane de oameni din Statele Unite au primit vaccinul Johnson & Johnson. Chiar dacă necesită o singură doză, vaccinul Johnson & Johnson a fost marginalizat în SUA din cauza întârzierilor de producţie şi de o pauză de 10 zile impusă de autorităţi, în timp ce anchetatorii au studiat dacă a fost legat de o tulburare rară, dar gravă de coagulare a sângelui la femei. Această anchetă a dus, de asemenea, la adăugarea unui avertisment pe prospect.

Alex Gorsky, directorul executiv al Johnson & Johnson, a declarat luna trecută că încă mai are speranţă că vaccinul, care a fost utilizat până în prezent în 27 de ţări, va contribui la blocarea pandemiei în lume. Compania a promis până la 400 de milioane de doze Uniunii Africane.

Studiile au arătat că doza de Johnson & Johnson protejează oamenii împotriva variantelor de virusuri mai contagioase, inclusiv varianta Delta, şi este extrem de eficientă în prevenirea Covid-19 severă, spitalizări şi moarte.