Vaccinul anti-COVID-19 ar putea ajunge în România mai repede decât ne-am aştepta

.
. (Andreas Rentz / Getty Images)

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat duminică seara la Digi24 că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă la finalul lunii decembrie. Medicul militar a explicat unde vor fi stocate vaccinurile, în special cele care au nevoie de condiţii speciale, şi cum se face vaccinarea efectivă.

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus Gheorghiţă.

Potrivit doctorului, ar fi vorba despre cel puţin 2,4 milioane de doze de vaccin şi tot atâtea de la Pfizer, suficiente pentru a vaccina personalul medical şi pentru a începe vaccinarea şi la categoriile vulnerabile şi angajaţii din domeniile esenţiale.

Vaccinul se face în două doze, la interval de câteva săptămâni.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că România este pregătită deja pentru transportul şi stocarea vaccinului, care necesită condiţii speciale.

„Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – şi există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuţia până la nivelul acestor centre regionale”, a precizat medicul.

Şeful campaniei naţionale de vaccinare a mai explicat că vaccinarea se va face pe baza unor programări, întrucât vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât mai puţine doze.

"Centrele de vaccinare for fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi mobile, pentru a ajunge şi în zonele rurale şi la persoanele cu dizabilităţi", a adăugat acesta.

Totodată, Gheorghiţă a explicat că va exista şi o campanie de informare privind vaccinul.

„Va exista o platformă în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informaţii despre vaccinare şi despre tipurile de vaccinuri. De asemenea, pe lângă această platformă vor exista o serie de comunicatori, care sunt experţi în domeniul medical, asociaţii profesionale, inclusiv asociaţii de pacienţi, la care vor adera şi experţi din alte domenii şi lideri de opinie din alte domenii - mediul cultural, artistic, atâta timp cât doresc să facă parte din această activitate de informare”, a declarat medicul militar.