Vă place UE? Cumpăraţi-vă un tricou: Primul brand la nivel european dedicat promovării ideii europene

Nu s-ar putea spune că Uniunea Europeană şi-a câştigat fani în ultimii ani.
(photos.com)
Epoch Times România
04.09.2012

Nu s-ar putea spune că Uniunea Europeană şi-a câştigat fani în ultimii ani. Din toamna lui 2007, procentul europenilor pentru care UE evocă o imagine negativă s-a dublat la 28%, în timp ce doar 31% fac asocieri pozitive atunci când se gândesc la UE, în scădere de la 49%, potrivit propriului sondaj al instituţiei efectuat în aceasta primăvară. Doi tineri au avut însă iniţiativa unei afaceri care să promoveze interesul faţă de instituţiile europene, scrie Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de luni.

Aceasta nu este atmosfera propice pentru a începe o nouă afacere care să încerce să suscite entuziasm faţă de instituţiile europene. Dar este exact ceea ce Gauthier Bas, un francez de 26 de ani, care lucrează la Bruxelles în calitate de consultant de PR, şi prietenul său, Charlelie Jourdan, au încercat să facă. În această primăvară, cei doi au fondat ''P-Lux'', 'primul brand de îmbrăcăminte la nivel european dedicat promovării ideii europene'.

De vânzare sunt tricouri cu o imagine stilizată a lui Robert Schuman, ministrul francez de externe cu rol esenţial în crearea UE, după al doilea război mondial, precum şi unele care marchează semnarea în 1992 a Tratatului de la Maastricht, baza legală a euro.

'Credem că este important să vorbim mai mult despre Europa şi să vorbim diferit despre Europa, deoarece politica de comunicare a instituţiilor este în mare parte inutilă', spune Bas, menţionând dezastre recente de PR, cum ar fi campania ''Science: It's a Girl Thing' (cu mesajul 'Ştiinţa este cool. Fetele pot face asta, schimbând astfel lumea', n.red) şi un videoclip în stilul filmului Kill Bill, care promovează politica de extindere a UE şi care a declanşat acuzaţii de sexism şi rasism.

În perioada petrecută ca stagiar la serviciile de comunicare ale Parlamentului European, Bas spune că pur şi simplu nu a putut să fie încântat de tricoul alb cu steagul albastru şi steluţele galbene al UE pe care a fost rugat să-l poarte în ziua deschiderii adunării.

În schimb, Bas şi Jourdan încearcă o direcţie diferită, inspirându-se din emblematica imagine 'Hope' a campaniei lui Barack Obama din alegerile din 2008 şi din tricourile vintage de colegiu.

Cu această strategie, cei doi speră să-l transforme pe Robert Schuman în 'Bunicul lor european', un ''Che Guevara'' nu pentru stânga internaţională ci pentru ''generaţia Erasmus'' de astăzi - Erasmus este numele unui program popular care le permite studenţilor să urmeze un semestru sau un an la o universitate din altă ţară a UE.

'Am decis să facem tricouri, pentru că dacă pui un mesaj pe un tricou persoana care îl poartă duce mesajul cu ea', spune Bas. 'Unii oameni îl vor întreba despre tricou. Se naşte un dialog'. În limbaj PR: 'Este un multiplicator'.

Tricourile sunt realizate în Suedia (fără munca copiilor) şi inscripţionate la Berlin, fiind neutre din punct de vedere climatic, cele două promisiuni dintr-un clip promoţional de pe site-ul francez de colectare de fonduri, ulule.com. Prezentând clipuri din proprii ani de program Erasmus ai lui Bas şi Jourdan şi din călătorii europene (precum şi câteva exemple majore de euro-engleză), videoclipul i-a ajutat pe cei doi să colecteze 3.535 euro - cu mult peste obiectivul lor de 2.500 de euro - de la 100 de persoane ''euroentuziaste'' cu aceleaşi gusturi, pentru a realiza concret proiectul.

Până în prezent, Bas a declarat că a vândut aproximativ 100 de tricouri, în jur de 30 de persoane purtându-le în afara Bruxellesului şi în propriile familii. Unele au fost expediate tocmai în Canada, la un grup de studenţi care participa la o simulare a Parlamentului European.

Odată cu eficientizarea producţiei şi a procesului de shopping, cei doi speră să-şi extindă raza de acţiune. Sunt deja în curs de lansare tricouri de marcare a Tratatului de la Lisabona, semnat în anul 2007, precum şi imagini ale lui Jean Monnet, un alt 'părinte fondator' al UE, şi ale cancelarului german Helmut Kohl şi preşedintelui francez François Mitterrand, care se ţin strâns de mână pe câmpul de luptă de la Verdun, în 1984.

În mod vizibil lipsesc totuşi iniţiativele mai noi, legate de criză, cum ar fi ''Euro Plus Pact'' de anul trecut - în care 23 de state din UE se angajează să-şi facă economiile lor mai competitive - sau celebrul acord fiscal, al cărui nume complet ''Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare'', trebuie recunoscut că ar fi greu de inscripţionat pe un tricou.

''Noi nu vrem să fim prea mult în ochiul furtunii', spune Bas, adăugând că nici chiar ''6-Pack'', prescurtarea Bruxellesului pentru plafonarea din noua legislaţie a cheltuielilor guvernamentale ''nu este prea sexy''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor