Va fi rechemat ambasadorul ţării noastre în Federaţia Rusă?

Ana Chitoroagă
12.04.2012

Rechemarea ambasadorului moldovean în Rusia este o dorinţa a liderului Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea.

Deputatul neafiliat, Mihai Godea, cere iniţierea procedurii de rechemare a ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, deoarece şi-a permis declaraţii inacceptabile şi incoerente prin care justifică prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană.

În cadrul unui briefing din joi 12 aprilie, liderul Partidului Acţiunea Democratică a declarat că ambasadorul Andrei Neguţa reduce la zero eforturile Republicii Moldova de demilitarizare a regiunii transnistrene şi chiar ”atentează la suveranitatea şi independenţa R.Moldova”.

În contextual celor expuse deputatul Mihai Godea a solicitat în regim de urgenţă de la Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să convoace reprezentanţii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare pentru a primi instrucţiuni de rigoare, ce ar viza inacceptibilitatea declaraţiilor ce ar deroga de la poziţia oficială a R.Moldova.

La 9 aprilie, Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, a declarat pentru presa rusă că ”retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune”. Apoi Ministerul de Externe al Moldovei a calificat drept regretabile declaraţiile ambasadorului nostru, scrie agenţia ARENA.

Amintim că declaraţiile lui Andrei Neguţa sunt criticate şi de către politicienii din alianţa de guvernare. Astfel deputatul liberal Ana Guţu, membru al comisiei parlamentare pentru politică externă consideră că declaraţiile ambasadorului Neguţa nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului Afacerilor Externe, iar ambasadorul ar fi trebuit rechemat demult din această funcţie.

Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM afirmă că declaraţiile respective reprezintă opiniile personale ale ambasadorului, dar contravin programului guvernului în privinţa reglementării transnistrene.

De aceeaşi părere este şi liderul fracţiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care mai consideră că aceasta contravine statutului diplomatului.

Precizăm: se estimează că în Transnistria sunt depozitate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent rus format din aproximativ 1.500 de militari

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor