Politicieni AIE critică dur declaraţia ambasadorului R.Moldova din Rusia

Epoch Times România
10.04.2012

Declaraţiile ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, privind retragerea miliarilor ruşi din Transnistria, nu reprezintă poziţia oficială a Chişinăului, ci este o părere personală, au declarat pentru NewsIn politicieni din coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană.

"Declaraţiile ambasadorului Neguţa nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului Afacerilor Externe", a declarat deputatul liberal Ana Guţu, membru al comisiei parlamentare pentru politică externă, transmite corespondentul NewsIn la Chişinău.

Potrivit acesteia, Andrei Neguţa, care ar fi trebuit rechemat demult din această funcţie, lasă să se înţeleagă că şi-ar dori menţinerea militarilor ruşi în Transnistria.

Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM din Parlamentul de la Chişinău, membru al aceleiaşi comisii, afirmă că declaraţiile respective reprezintă opiniile personale ale ambasadorului, dar contravin programului guvernului în privinţa reglementării transnistrene.

Intervenţia lui Andrei Neguţă a fost criticată şi de liderul fracţiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care consideră că aceasta contravine statutului diplomatului.

Ministerul Afacerilor Externe a refuzat să comenteze declaraţia.

Ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguţă, a declarat într-un interviu publicat luni de agenţia rusă ITAR-TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune.

Se estimează că în Transnistria sunt depozitate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent rus format din aproximativ 1.500 de militari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor