Rusia nu are argumente pentru a păstra trupe în Transnistria, spune un analist

Rusia nu are niciun argument pentru a menţine trupe sau depozite de arme în Transnistria, regiune separatistă a R.Moldova, a declarat analistul politic Oazu Nantoi, după ce ambasadorul Chişinăului la Moscova a pledat în favoarea păstrării militarilor ruşi.

„Federaţia Rusă nu are niciun argument pentru a păstra trupe sau depozite de muniţii pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Nantoi.

El a apreciat ca umilitoare declaraţia ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, care a afirmat că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar reprezenta un factor de destabilizare al regiunii.

Retragerea prematură a militarilor ruşi din Transnistria ar pune Republica Moldova şi întreaga regiune în pericol, a declarat ambasadorul Chişinăului în Rusia, Andrei Neguţă. "În stânga Nistrului pe lângă pacificatori, sunt şi cei care păzesc depozitele de muniţii de lângă satul Cobasna. De aici apare o singură întrebare: ce se va întâmpla cu muniţiile în cazul în care paza ar fi ridicată? Aceasta ar însemna un pericol pentru toată regiunea", a spus Neguţă într-un interviu acordat agenţiei ITAR-TASS.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a refuzat să comenteze deocamdată declaraţia diplomatului de la Chişinău, care contravine priorităţilor declarate ale planului de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană.

În repetate rânduri, AIE a cerut retragerea militarilor ruşi din zona separatistă a Republicii Moldova. Iar în discursul său de învestitură, preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, a reiterat aceeaşi cerere către Federaţia Rusă.