Uzurparea puterii în stat în Republica Moldova – cea mai gravă crimă împotriva poporului
Ce reprezintă uzurparea puterii în stat?
Pin uzurparea puterii în stat se înţelege însuşirea sau deţinerea prin viclenie şi în mod fraudulos a puterii într-un stat.
Noţiunea de uzurpare a puterii de stat este prevăzută chiar în Legea Supremă a Republicii Moldova, unde se precizează că acţiunile de acest gen constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului, ce sunt pedepsite conform Codului Penal.
Astfel conform art. 2 al (2) din Constituţia Republicii Moldova (”Suveranitatea şi puterea de stat”), ”Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Totodată Constituţia Moldovei stipulează că suveranitatea naţională aparţine doar poporului, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative.
Potrivit art. 339 din Codul Penal al R. Moldova, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 de ani.
Iar de la 12 la 20 de ani se pedepsesc aceleaşi acţiuni care au provocat urmări grave ca schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale a Republicii Moldova sau decesul unei persoane.
Până în prezent, nimeni în Republica Moldova nu a fost condamnat pentru uzurparea puterii de stat.
Valentina Stratulat, licenţiată în dreptul penal şi master în dreptul constituţional şi administrativ în R. Moldova