Utilul şi oportunul Serghei Lavrov
alte articole
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a desfăşurat marţi, 7 februarie, o vizită de lucru în Siria, unde a purtat negocieri cu preşedintele acestei ţări, Bashar al-Assad. Acesta a dat încă o dată asigurări că doreşte negocieri cu opoziţia şi că în viitorul apropiat va organiza un referendum pe marginea noii Constituţii, promisiuni pe care Lavrov le-a evaluat drept 'deschidere spre compromis', notează cotidianul rus Gazeta.
În vizita sa Lavrov a fost însoţit de şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Mihail Fradkov. Delegaţia rusă a sosit la Damasc la trei zile după votul din cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în timpul căruia Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto, iar rezoluţia care îl îndemna pe Assad să pună imediat capăt violenţelor din ţara sa a fost respinsă.
La finalul negocierilor, Lavrov a caracterizat vizita sa la Damasc drept 'oportună şi utilă'. 'Avem toate motivele să credem că semnalul pe care l-am adus, de conlucrare pe toate liniile, va fi auzit', a declarat Lavrov. Ministrul rus de externe a subliniat că Assad i-a dat asigurări cu privire la deschiderea sa către negocieri cu opoziţia. 'Este clar că eforturile pentru stoparea violenţelor trebuie să fie însoţite de iniţierea unui dialog între toate forţele politice', a spus Lavrov. După cum a declarat oficialul rus, în timpul negocierilor de marţi 'Moscova a primit confirmarea deschiderii lui Assad de a contribui la acest lucru'.
La rândul său, Moscova intenţionează să continue negocierile cu diferite grupuri ale oponenţilor sirieni ai lui Assad. În acelaşi timp, Lavrov a subliniat că astfel de negocieri trebuie purtate 'şi de cei care au asupra lor (oponenţilor) o influenţă mai mare decât Rusia'.
Vizita lui Lavrov în Siria are mare importanţă pentru reglementarea situaţiei din această ţară, este de părere preşedintele Institutului de religie şi politică de la Moscova, arabistul Aleksandr Ignatenko. 'Lavrov i-a transmis lui Assad ultimul mesaj al preşedintelui rus Dmitri Medvedev, în care acesta a îndemnat puterea siriană către desfăşurarea de reforme politice. Assad şi-a exprimat din nou deschiderea spre dialog, însă este necesar ca un asemenea dialog să fie dorit şi de oamenii care au tras în armata siriană', subliniază expertul.
În ceea ce priveşte faptul că Lavrov a fost în Siria însoţit de Fradkov, expertul opinează că şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei s-a deplasat în această ţară pentru a vedea situaţia la faţa locului. 'În jurul crizei siriene există multă dezinformare sau informaţii minuţios prelucrate', este convins Ignatenko.
De exemplu, presa din Arabia Saudită publică de luni de zile fotografii ale unor demonstranţi sirieni. 'Aceştia sunt fotografiaţi din spate şi ţin în mână pancarte anti-Assad, însă astfel de fotografii pot fi făcute oriunde în lume, chiar şi la Doha sau Riad', constată Ignatenko. În opinia sa, Fradkov s-a dus în Siria tocmai pentru a vedea la faţa locului ce se întâmplă în această ţară şi de aduce concluziile sale la cunoştinţa conducerii supreme ruse.