USR, cu tunul pe Dorneanu: Demisia! O obligă nominal pe Kovesi să se prezinte la o pseudo-comisie de anchetă

Curtea Constituţională a României ar trebui să judece norme şi principii, nu persoane, se compromite definitiv, astfel că preşedintele instituţiei, Valer Dorneanu, trebuie să plece din funcţie, a transmis Uniunea Salvaţi România.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, trebuie să-şi dea demisia după decizia CCR care constată, la cererea lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, existenţa unui conflict juridic între Parlament şi DNA doar pentru a obliga pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, a solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"CCR distorsionează argumentele folosite în deciziile pronunţate anterior în aşa fel încât să poată să instituie o obligaţie în sarcina lui Kovesi. Practic, Curtea a constat un conflict juridic între Parlament şi DNA doar pentru a oferi PSD-ului obligaţia Laurei Codruţa Kovesi să se prezinte la pseudo comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Prin decizia de astăzi care o obligă, nominal, pe Laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă, şi-a pierdut imparţialitatea pentru că se îndreaptă împotriva unor persoane anume. CCR judecă norme şi principii, nu persoane. Valer Dorneanu, sub conducerea căruia Curtea Constituţională a României, o instituţie fundamentală pentru democraţie, se compromite definitiv, trebuie să plece", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice.

USR a atras atenţia că respectiva decizie a Curţii vine după ce o instanţă din România a arătat, în motivarea unei sentinţe judecătoreşti, că CCR a încălcat legea şi Constituţia României când a decis cenzurarea opiniilor separate şi concurente. Această situaţie este fără precedent.

USR a depus un proiect de lege care să oblige CCR la publicarea opiniilor separate şi concurente şi introduce noi criterii de selectare a judecătorilor CCR care să prevină politizarea instituţiei.