USR, cu tunul pe Dorneanu: Demisia! O obligă nominal pe Kovesi să se prezinte la o pseudo-comisie de anchetă

Curtea Constituţională a României ar trebui să judece norme şi principii, nu persoane, se compromite definitiv, astfel că preşedintele instituţiei, Valer Dorneanu, trebuie să plece din funcţie, a transmis Uniunea Salvaţi România.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, trebuie să-şi dea demisia după decizia CCR care constată, la cererea lui Liviu Dragnea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, existenţa unui conflict juridic între Parlament şi DNA doar pentru a obliga pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, a solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"CCR distorsionează argumentele folosite în deciziile pronunţate anterior în aşa fel încât să poată să instituie o obligaţie în sarcina lui Kovesi. Practic, Curtea a constat un conflict juridic între Parlament şi DNA doar pentru a oferi PSD-ului obligaţia Laurei Codruţa Kovesi să se prezinte la pseudo comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Prin decizia de astăzi care o obligă, nominal, pe Laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă, şi-a pierdut imparţialitatea pentru că se îndreaptă împotriva unor persoane anume. CCR judecă norme şi principii, nu persoane. Valer Dorneanu, sub conducerea căruia Curtea Constituţională a României, o instituţie fundamentală pentru democraţie, se compromite definitiv, trebuie să plece", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice.

USR a atras atenţia că respectiva decizie a Curţii vine după ce o instanţă din România a arătat, în motivarea unei sentinţe judecătoreşti, că CCR a încălcat legea şi Constituţia României când a decis cenzurarea opiniilor separate şi concurente. Această situaţie este fără precedent.

USR a depus un proiect de lege care să oblige CCR la publicarea opiniilor separate şi concurente şi introduce noi criterii de selectare a judecătorilor CCR care să prevină politizarea instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne