Ministrul de Finanţe: BNR va găsi soluţia pentru a tempera creşterea ROBOR

Banca Naţională a României va găsi o soluţie pentru a tempera creşterea ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, a anunţat ministrul PSD de Finanţe.
Ionuţ Mişa
Ionuţ Mişa (cetateanul.net)

Specialiştii de la Banca Naţională a României vor decide şi vor găsi soluţia care trebuie adoptată pentru a tempera această creştere a ROBOR, a declarat marţi, după o întrevedere cu conducerea BNR, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

"Elementul central al întâlnirii (de la Banca Naţională a României - n.r.) a fost acela de a vedea ce situaţie este în piaţă, care sunt soluţiile legate de lichiditate şi de o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară pe care o realizează BNR, astfel încât să preîntâmpinăm în viitor diverse situaţii care pot fi interpretate, deşi, având în vedere că există o piaţă în continuă evoluţie, se pot întâmpla şi astfel de evoluţii. Soluţia este legată în special de lichiditate.

Este atributul BNR şi specialiştii din BNR vor decide şi vor găsi soluţia care trebuie adoptată pentru a tempera această creştere a ROBOR, pentru că îngrijorarea a fost legată de ROBOR, şi probabil că ulterior domnul Guvernator vă va da mai multe relaţii despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administraţie", a declarat Ionuţ Mişa, citat de Agerpres.

Ministrul de Finanţe a atras atenţia că, în zona politicii fiscale, trebuie să se ţină seama de două elemente - veniturile şi infuzia de capital.

"Participarea mea (la întâlnirea de la BNR - n.r.) a constat în a discuta strict tehnic despre situaţia existentă astăzi, despre ce se întâmplă azi, despre evoluţia ROBOR-ului şi de a vedea care este pentru viitor cea mai bună abordare de a împleti politica fiscală cu politica monetară, pentru a crea în piaţă o stabilitate cât mai bună şi a face ca lucrurile să fie mai stabile pentru cetăţeni, pentru cei care iau credite de la bănci, pentru cei care au de plătit rate.

Pe partea de politică fiscală sunt două elemente: elementul legat de venituri, care înseamnă o absorbţie de lichiditate din piaţă, şi totodată un element de infuzie de capital în piaţă prin cheltuirea banilor publici la nivelul tuturor ordonatorilor de credite. Noi vom încerca să colaborăm din acest punct de vedere şi mai mult decât am făcut-o până acum, pentru că a fost o colaborare şi există mai multe comisii în care activează atât reprezentanţi ai BNR, cât şi reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe. Cu siguranţă există soluţii şi, dacă urmăriţi, veţi vedea că deja dobânda overnight a scăzut. Numai pe baza unor discuţii şi a unei comunicări s-au produs nişte efecte. Sunt convins că deciziile care vor fi luate la nivelul Consiliul de Administraţie (al BNR, n.r.) vor fi influenţe pozitive la nivelul pieţei", a subliniat Ionuţ Mişa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne