USR cere revenire la alegerile locale în două tururi
alte articole
Uniunea Salvaţi România reiterează apelul către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului pentru reînfiinţarea Comisiei de Cod Electoral şi solicită un răspuns oficial la această cerere, în contextul deciziei CCR cu privire la sesizarea de neconstituţionalitate, depusă de vicepreşedintele partidului Clotilde Armand, privind alegerea primarilor într-un singur tur, se arată într-un comunicat de presă remis de formaţiunea înfiinţată de Nicuşor Dan.
Potrivit USR, decizia Curţii Constituţionale consfinţeşte realitatea că rămâne responsabilitatea Parlamentului să construiască un sistem electoral cât mai deschis, echitabil şi reprezentativ. Alegerea primarilor într-un singur tur este doar unul dintre multiplele puncte problematice ale legislaţiei electorale româneşti, dar cu siguranţă unul dintre cele mai importante.
"Rezultat al unui troc lipsit de viziune între PSD şi PNL într-un moment în care aceste două partide se visau pilonii unui sistem bipartit, alegerea primarilor într-un singur tur este contestată azi inclusiv de PNL care a depus în martie anul acesta un proiect de lege pentru revenirea la două tururi. USR susţine revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, dar şi scăderea pragului electoral şi a numărului de semnături pentru susţinerea unei candidaturi", a explicat deputatul USR Tudor Benga.
USR a depus o solicitare oficială încă de la mijlocul lunii mai pentru reînfiinţarea Comisiei de Cod Electoral, ca forum adecvat pentru discutarea tuturor proiectelor privitoare la sistemul electoral, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns.
"Considerăm că este în interesul tuturor cetăţenilor şi democraţiei româneşti în general ca sistemul electoral să fie dezbătut şi ajustat într-un mod unitar şi cu suficient timp în avans pentru a putea fi implementat corespunzător la următoarele alegeri. În 11 iunie vor avea loc alegeri locale parţiale. Potrivit legislaţiei actuale, primarii din cele 49 de localităţi unde au loc alegeri vor fi aleşi într-un singur tur, ceea ce îi permite unui candidat să câştige şi cu 10% din voturile unei comunităţi. Această lege trebuie schimbată, astfel încât primarii să fie reprezentativi pentru localităţile pe care le administrează", transmite USR.
În viziunea USR, reforma electorală trebuie să urmărească creşterea participării politice şi egalitatea de tratament între actorii politici, dar şi instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce priveşte organizarea diferitelor tipuri de alegeri.