USB acuză: Noua Lege a finanţării partidelor blochează participarea partidelor mici la procesul electoral

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

La solicitarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi a Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Autoritatea Electorală Permanentă a găzduit, joi, o dezbatere publică pe marginea proiectului de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

În cadrul dezbaterii publice, reprezentanţii USB şi ASB, Dan Podaru şi, respectiv Anca Vlăduţă, au susţinut, noua Lege a finanţării partidelor blochează participarea activă a diasporei la campaniile electorale din ţară.

”Campaniile de crowdfunding (donaţii on-line, donaţii prin SMS), care sunt deja o obişnuinţă în democraţiile consolidate, sunt, practic imposibile, în baza Normelor metodologice, din două motive: obligaţia întocmirii unui contract de donaţie, indiferent de suma donată şi obligaţia preluării codurilor numerice personale ale persoanelor fizice donatoare. Aceste condiţii fac imposibilă participarea activă a diasporei la campaniile electorale din ţară”, a declarat Anca Vlăduţă, potrivit comunicatului de presă remis de USB Epoch Times,

De asemenea, în cadrul discuţiilor de joi, reprezentanţii USB şi ASB au arătat că unele prevederi din Normele metodologice contravin chiar Legii. Astfel, în cazul Municipiului Bucureşti, pentru rambursarea de către stat a cheltuielilor din campania electorală, legea prevede obţinerea pragului de 3% prin cumularea voturilor obţinute la poziţiile de primar general, primari de sector, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Consiliile Locale ale sectoarelor, iar în Normele metodologice se prevede obţinerea simultană a scorului de 3% la fiecare dintre cele patru categorii de vot, se precizează în comunicatul USB.

Spre exemplu, dacă un partid obţine în alegeri 8% din voturi pentru funcţia de primar general, 8% pentru primari de sector, 8% pentru Consiliul General şi 2% pentru Consiliile locale ale sectoarelor, conform legii are dreptul la rambursarea cheltuielilor, însă conform Normelor metodologice nu are acest drept.

În acest context, ”este vorba de un blocaj al participării partidelor mici la procesul electoral, deşi spiritul legii, cel puţin enunţat, este acela al deschiderii pentru o participare cât mai largă la alegeri”, susţin reprezentanţii USB şi ai ASB.

La dezbaterea publică organizată la sediul Autorităţii Electorale Permanente au luat parte reprezentanţi ai partidelor politice şi ai organizaţiilor nonguvernamentale interesate de procesul electoral din România. În urma discuţiilor şi a propunerilor expuse, AEP va veni cu cu punctul său de vedere la Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.